новини детски

Начало | новини детски | Българското училище в Мюнхен „Паисий Хилендарски“ отпразнува 24-ти май

Българското училище в Мюнхен „Паисий Хилендарски“ отпразнува 24-ти май

Аз детето | 2010-05-27

Българското училище в Мюнхен „Паисий Хилендарски“ отпразнува 24-ти май

Вече втора година над 70 българчета се обучават на четмо и писмо в съботно българско училище "Паисий Хилендарски" в Мюнхен. На 22.05.2010 г. те празнуваха своя втори празник на буквите заедно.
Той започна с шествие на ученици, родители и учители, които огласиха с възторжено "Върви народе възродени", пътя от училището до празничната зала. Неописуемо е чувството от завладяващия химн, изпят на една случайна немска улица.
Чувство на общност, на принадлежност към една богата на култура и традиции държава, на гордост да споделиш радостта си от празника с целия свят или с учудени и усмихнати минувачи представящи света в този момент.

Ентусиазмът на деца и родители преля в богата програма, аплодирана бурно от многобройната публика. Малки и големи рецитираха, пяха и танцуваха всеотдайно, без следа от сценична треска.
След представянето си децата бяха заслужено възнаградени с чудесна изненада. За среща с тях и литературно четене на тържеството в Мюнхен от България пристигна мил гост - детската писателка Мая Дългъчева.
Над 60 деца на различна възраст впериха заинтригувани и любопитни очички в красивите пъстри книжки. Пъстри като българските черги, на които бяха насядали за да са по-близо до хубавите приказки и сърдечната авторка, пропътували толкова километри до тях.

Сред смях и закачки малчуганите сами римуваха, отгатваха гатанки и слушаха откъси от книжките. Неусетно отминаха миговете, обогатили децата с ценен допир до красотата и приятния звън на българското римувано слово. Всяко дете получи книжка с посвещение от Мая Дългъчева.
Радост ни доставиха артистчетата от театралната трупа при училището, които усмихнато пресъздадоха пиеската й "Как яйцата повярваха в чудесата".

Празникът на буквите уважиха и генералният консул на България за Бавария - Баден Вюртенберг, г-н Атанас Кръстин, протойерей Недялко Калинов от Българската православна община в Мюнхен, представители на Баварски Червен Кръст и на българския културен живот в града.

Празникът завърши с дарителска инициатива в подкрепа на провеждането на "Фестивал на Радостта" за деца от Социални домове в България.

Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град