Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Ах, тези микроби!

Ах, тези микроби!

Аз детето | 2021-04-20

Ах, тези микроби!

Не са ли телата ни невероятни. Само си представете как ден след ден те неуморно работят, за да може да сме добре и да живеем щастливо живота си. Те преработват храната, която консумираме, изпомпват кръв и кислород постоянно, постоянно изпращат сигнали до мозъка ни за това и онова, за да го „питат“ какво да правят и още толкова много неща. Всичко щеше да е така прекрасно ако нямаше група малки нашественици, които могат да накарат телата ни да се разболеят. Тези гадини се наричат микроби! Някои от вас може и да си представят микробите като малки буболечки или други леко гаднички неща. Но в действителност микробите са малки организми, които могат да причинят някакво заболяване. Те са толкова малки и подли, че влизат в телата ни без да ги забележим. Всъщност дори и да искахме нямаше как да ги забележим, защото ни трябва микроскоп. Толкова са малки, но пък когато попаднат в тялото ни правят големи бели. Нещо като Супермен, само дето са малки и лоши!

За наше съжаление обаче микробите се срещат навсякъде по целия свят. Няма как да се отървем от тях напълно, но е хубаво да знаем някои полезни неща за тях, които са и доста интересни! Четирите основни вида микроби са: бактерии, вируси, гъбички и протозои. Те могат да нахлуят в растенията, животните и хората, а понякога ни разболяват.

Бактериите са малки, едноклетъчни същества, които получават хранителни вещества от средата в която се намират, за да живеят. В някои случаи тази среда е човешко тяло. Бактериите могат да се възпроизвеждат извън тялото или в тялото и така причиняват инфекции. Някои инфекции включват ушни инфекции, възпалено гърло (тонзилит или стрептокок в гърлото) и пневмония. Но не всички бактерии са лоши. Някои бактерии са добри за нашите тела – те помагат да се поддържа балансът. Добрите бактерии живеят в червата и ни помагат да използваме хранителните вещества в храната, която ядем по предназначение. Не можем да се възползваме максимално от храната без тези важни помощни микроби! Някои бактерии се използват и от учените в лабораториите за производство на лекарства и ваксини.

Вирусите трябва да са в живи клетки, за да растат и да се възпроизвеждат. Повечето вируси не могат да оцелеят много дълго, ако не са в растение, животно или човек. Където и да се намират обаче, съществото се нарича гостоприемник. Когато вирусите навлизат в телата на хората, те могат да се разпространят и да направят хората болни. Вирусите причиняват варицела, морбили, грип и много други заболявания. Тъй като някои вируси могат да живеят за кратко време и върху предмети, не забравяйте да миете ръцете си редовно!

Гъбите са многоклетъчни (от много клетки), растителноподобни организми. За разлика от други растения, тези гъби не могат да произвеждат собствена храна от почвата, водата и въздуха. Вместо това се хранят от растения, хора и животни. Те обичат да живеят на влажни и топли места, а много гъбички не са опасни за здрави хора. Пример за нещо, причинено от гъбички, е краката на атлетите – сърбежният обрив, който тийнейджърите и възрастните понякога имат между пръстите на краката си.

Протозоите са едноклетъчни организми, които обичат влагата и често разпространяват болести през водата. Някои протозои причиняват чревни инфекции, които водят до диария, гадене и коремна болка.

Веднъж щом микроби нахлуят в телата ни, те се „настаняват“ за дълъг престой. Поглъщат хранителни вещества и енергия и могат да произвеждат токсини, протеини, които всъщност са като отрови. Тези токсини могат да причинят симптоми на често срещани инфекции, като треска, подуване, обриви, кашлица, повръщане и диария.

Как лекарите разбират какви са микробите в нас? Изследват под микроскоп проби от кръв, урина и други течности или изпращат тези проби в лаборатория за повече тестове.

Повечето микроби се разпространяват във въздуха чрез кихане и кашлица. Някои преминават от човек на човек, когато хората пипат нещо, което е замърсено, като например когато се ръкувате с някого, който има грип и след това пипате носа си. Да сте чисти е най-доброто нещо, което можете да направите срещу тези лоши микроби и това означава...

Миене на ръце! Помнете от какво се страхуват микробите – сапун и вода. Ако измивате ръцете си добре и често, то най-лесно и бързо ще победите тези малки лошотии. Измивайте ръцете си всеки път, когато кашляте или кихате, преди да ядете или приготвяте храни, след като използвате банята, след като пипате някакви животни и домашните любимци, след като играете навън и след като посетите болен роднина или приятел. Има правилен начин да си измиете ръцете. Използвайте топла вода и сапун и търкайте ръцете си за най-малко 15 секунди, времето, което е необходимо, за да изпеете „Честит рожден ден“.

Покрийте носа и устата си, когато кихате, когато кашляте, за да не разнасяте микроби. Използването на салфетки за кихане и кашляне е друго голямо оръжие срещу микробите. Но след употреба не трябва просто да ги захвърляте някъде, за да ги вземете по-късно. Изхвърлете ги в боклука и отново измийте ръцете си!

Сега, когато знаете фактите за микробите, все още можете да се разболявате от време на време, но вече ще сте готови да задържите повечето от нахлуващите микроби навън!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град