Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Знаете ли, че имате жлъчен мехур, но можете да живеете и без него ако се наложи?

Знаете ли, че имате жлъчен мехур, но можете да живеете и без него ако се наложи?

Аз детето | 2020-10-02

Знаете ли, че имате жлъчен мехур, но можете да живеете и без него ако се наложи?

Имали ли сте някога болки в стомаха? Нормално е, на всички се е случвало. При това, защото много неща могат да причинят разстроен стомах – лоша храна, вирус или дори просто глад. Болката в корема обаче невинаги е от стомаха. Днес ще ви разкажем за орган, който може да ви накара да си мислите, че ви боли стомахът, но не е точно така. Той се нарича жлъчен мехур.

Какво представлява жлъчният мехур? Това е малък орган, разположен точно под черния дроб. Когато се разглежда модел на храносмилателната система, жлъчният мехур се забелязва доста лесно. Просто потърсете органа, който е оформен като круша. Вероятно вече знаете, че храносмилателната система на тялото разгражда храната. Може би знаете и че стомашната киселина му помага. Въпреки това, храните, съдържащи много мазнини, често са трудносмилаеми, дори за стомашна киселина. Ето защо тялото ви също създава вещество наречено жлъчка. Черният дроб създава жлъчка за подпомагане на храносмилането. Но се случва черният дроб да се „обърка“ и да произведе повече жлъчка от необходимата ви. Тук идва важната роля на жлъчният мехур! Той съхранява излишната жлъчка, докато е необходима. Когато ядете храна, която съдържа мазнини, жлъчният мехур отделя жлъчка в тънките черва. След това тази жлъчка разгражда мазнините до мастни киселини.

Понякога обаче жлъчният мехур съхранява не само жлъчка. Той също може да образува камъни. Както подсказва името им, това са твърди, подобни на камъчета частици. Те се образуват от холестерол или билирубин. Как изглеждат камъните в жлъчката? Те могат да бъдат много малки. Жлъчният мехур може да съдържа стотици от тях. Камъните в жлъчката обаче също могат да достигнат размера на топка за голф. Те могат да бъдат жълто-зелени или тъмни на цвят. Защо се образуват камъни в жлъчката? Експертите не са сигурни в точната причина. Все пак има няколко рискови фактора, свързани с камъни в жлъчката. По-вероятно е да се образуват при хора с нездравословни нива на холестерол или с ниско съдържание на фибри. Камъните в жлъчката също са по-чести при жените, отколкото при мъжете. Друг рисков фактор е диабетът или чернодробно заболяване.

Как можете да разберете дали имате камъни в жлъчката? Често не можете. Голяма част от времето те не създават никакви проблеми, така че хората не ги забелязват. Въпреки това, камъните в жлъчката понякога могат да запушат каналите, които пренасят жлъчката между органите. Това може да причини болка, треска и гадене. Също така може да доведе до възпаление на жлъчния мехур. Можете ли да живеете без жлъчен мехур? Да! Ако камъните в жлъчката причиняват постоянни проблеми, лекарят може да препоръча решаването на проблема, като премахне изцяло жлъчния мехур. Когато това се случи, жлъчката тече директно от черния дроб към тънките черва. Тялото ще се нуждае от известно време, за да свикне с тази промяна, но обикновено не причинява трайни проблеми.

И все пак би било добре да не се нуждаете от подобно нещо? Така че знаете ли как да запазите жлъчния мехур на мястото му? Това, което решите да ядете, има голямо влияние върху този орган. Не забравяйте да приемате достатъчно фибри и да включвате здравословни мазнини в диетата си. Също така помага да се ограничат сладките и нездравословната храна. Тези съвети могат да помогнат и на останалата част от тялото да се чувства добре!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град