забавна наука

Начало | забавна наука | Тайнствените блата

Тайнствените блата

Аз детето | 2016-07-19

Тайнствените блата

Този текст е пълен с алигатори... и костенурки... и змии... и риба... и дървета... и зелена вода. Но накъде сме се запътили така? Към блатата разбира се! Всички ние сме свикнали да мислим блатата за нещо страшно, пълно със страховити тайни и още по-зловещи магьосници и животни. Там, в приказките и филмите, винаги има по една вещица, която живее в къща край блатото или скрито съкровище защитавано от блатни чудовища. В действителност блатата са просто езера, само че по-плитки. Водата в блатата обикновено е толкова плитка, че позволява на растенията и цветята да растат в нея и дори да цъфтят. Да си признаем на нас това ни се вижда далеч по-готино от измислените вещици. Знаете ли, че блатисти райони могат да бъдат намерени дори по бреговете на големите езера, а дори и реки, включително и най-големите от тях като Амазонка, Мисисипи и Конго.

Блатата не са нищо повече от смес от малко прясна и малко застояла вода. Заблуда е че водата в блатото не се движи, напротив, учените са доказали преди години, че го прави, но много, много бавно и при наличието на много растения и дървета, от които падат листа, цветове и всякакви други неща правят водата зелена и гъста – това, което ние наричаме блато.

Макар че блатото и сега, и преди си е цяла интересна екосистема, в миналото хората заривали тези места, за да ги превърнат в места за садене на различни култури. Други пък били пресушавани заради многото досадни комари и други насекоми, които живеели в тях. Това най-често ставало като били прокопавани канали, за да се оттече водата или просто блатото е заривано с много пръст. За нещастие това е довело до загубата на местообитанието за много растения и животни. А блатото наистина е пълно с интересни екземпляри. По закътаните ниски морски брегове, в отдалечените заливни тераси и речните устия приливите и отливите отлагат тиня и други наноси. Те са почти постоянно наводнени и обраснали с различни видове растения райони, в зависимост от солеността на водата и тинестата почва. В тропичните области високите корени на мангровите дървета образуват плътни блатни гори, опасващи като жив плет брега по протежение на хиляди километри. Те се наричат мангрови блата, най-големите в света се намират в Южна Азия. В тях има риби стрелци, изхвърлящи струи вода във въздуха, за да съборят насекоми от листата, има скачащи риби, раци, жаби и маймуни, както и някои от най-отровните в света водни змии.

Както вече ви казахме, блата се образуват и в ниските, сезонно заливни области около езера и бавно течащи реки. Изцяло или по периферията, те, както и солените блата, са покрити с гъсти блатни треви, тръстика и папур, чиито корени са закрепени в тинестото дъно, а стъблата и листата им са над водната повърхност. Понякога сред тресавището има езерце със застояла вода, покрита от листата на растения като водната лилия, водния хиацинт, водната леща. Многобройните насекоми, жаби, водни змии в блатата са храна за разнообразни видове птици – чапли, бекаси, блатари, мустакати синигери, тръстикови цвъркачи и други, които мътят и отглеждат малките си тук.

Точно поради тази причина в много страни по света дори вече има закон, според който ако навредиш дори в малка степен на някое блато те грози глоба, че дори и затвор. Според учените блатата са изключително ценни, заради животните и растенията, които живеят само там. Освен това те могат да помогнат и за контрол на наводненията и дори пречистване на водата, колкото и странно да звучи.

Блатата са доста по-тайнствени и интересни, отколкото си представяхте, нали? Оказва се, че те не са просто някаква мръсна тинясала вода. Освен това знаете ли, че при изгаряне на блатните газове над блатата се получават светлини... Много хора смятат, че това са блатни призраци, но дали е така или не, още никой не е доказал... Колко по-тайнствено от това може да стане!

Вижте още:
Дунав – реката, минаваща през най-много държави в Европа
Откриха огромна древна река под пясъците на Сахара



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град