любопитно

Начало | любопитно | Знаете ли коя е най-използваната дума в целия свят?

Знаете ли коя е най-използваната дума в целия свят?

Аз детето | 2022-08-25

Знаете ли коя е най-използваната дума в целия свят?

Научаването на чужд език не е никак лесна задача. При това повечето пъти в които си мислим, че го знаем всъщност се оказва, че просто го разбираме, но не можем да го говорим свободно, което означава, че не го знаем съвсем. Можете ли сега да си представите, че в света съществуват повече от 40 000 езика, които бихме могли да изучаваме. Такова невероятно богатство. Опитахме се да си представим събрани в една зала по един представител на всеки език, но не успяхме. Толкова са много! Пък и за какво ще им е да се събират, като няма да могат да се разберат. Знаете ли обаче, че въпреки цялото това богатство в света съществува една дума, която е използвана навсякъде по света. Можете ли да се сетите коя е тя? Знаем, че е трудно предвид огромното число, което споменахме затова ще ви подскажем малко. Тя идва от английския език и е съвсем кратичка. Състои се от две букви... Думата е лаконична и удобна и е известна на всяко малко и голямо дете по света.

Думата е „окей“ (OK)! Голямо откритие, нали? ;-) Знаете ли също така, че макар и кратка, тази дума има интересна история? Всичко започва през 1893 година. Тогава OK е публикувано за първи път на страниците на вестник „Boston Morning Post“ в Англия. Измислена е от главния редактор на изданието. Всъщност измислена е силно казано, защото той просто решил да съкрати фразата „all correct“ и то просто, защото иначе полето за заглавието нямало да му стигне и щяло да бъде изрязано. Затова дошла и думата „OK“, която означава същото – всичко е наред!

„Чакайте, тук нещо не е наред“ – ще си кажат по-наблюдателните от вас. Щом е съкратена, не трябвали да е AC... Тези, които си го помислихте сте абсолютно прави, така би било по-логично. Но хората в Обединеното кралство обожават да изкривяват думите (и дори говорят на по-особен английски), така че „all correct“ първоначално се е превърнало в „oll korrect“, а след това и в OK. Много известна и популярна думата става по време на управлението на американския президент Андрю Джаксън, който все бързал за нещо и затова съкращавал всяка възможна фраза. Оттам това съкращение се е разпространило по целия свят. Вие също сте го използвали поне веднъж, нали? Признайте си!

Светът на думите е още по-интересен отколкото подозирате:
Как най-лесно се учат нови думи? С игра, естествено!
Игра за учене на срички и думи за най-малкитеКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град