любопитно

Начало | любопитно | Знаете ли кой е измислил пицата?

Знаете ли кой е измислил пицата?

Аз детето | 2022-09-07

Знаете ли кой е измислил пицата?

Мммм... надушваш ли това? Току-що извадена от фурната, димяща пица чака да бъде изядена. Сетивата ви са завладени от аромата на топъл блат, топено сирене и доматен сос. Готови ли сте да се заровите в тази любима от всички храни? Някои деца обичат месо, а други не. Някои деца обичат зеленчуци, а други се опитват да не ги ядат. Някои деца обичат морски дарове, докато други смятат, че рибата трябва да остане в морето. Но едно нещо, с което повечето деца могат да се съгласят, е следното: Пицата е страхотна!

Откъде идва тази толкова обичана храна? Често свързваме пицата с италианската храна. Но дали италианците получават заслугата? Или някой друг е направил първата пица? Няма лесен отговор. Различните историци имат различни идеи. Много зависи от това как дефинирате „пица“. Мислите ли за пицата като за плосък хляб, приготвен във фурна? Ако е така, корените ѝ се връщат в древни времена в Близкия изток. Древните вавилонци, израелтяните и египтяните са яли плосък хляб, изпечен в кирпичени пещи. Мислите ли, че пицата трябва да има топинги или неща отгоре? В този случай тя датира от древните гърци и римляни. И двата народа са яли печени питки, полети със зехтин и подправки. Днес наричаме това ястие хляб фокача.

Какво ще кажете за пицата, която повечето познават? Ако си мислите за пицата като за блат от тесто със сос от домати, сирене и някакъв колбас, ето това вече започва в Италия. По-конкретно, пекарят Рафаеле Еспозито от Неапол често бива признаван за това, че е приготвил първата такава пица. Историците отбелязват обаче, че уличните търговци в Неапол са продавали плоски хлябове с топинги много години преди това.

Легендата разказва, че италианският крал Умберто I и кралица Маргарита са посетили Неапол през 1889 г. Там Еспозито бил помолен да им направи пица. Той гарнирал пицата с пресни домати, сирене моцарела и босилек. Тази пица все още е известна като „Маргарита“ и до днес. Италианските имигранти донесли пица със себе си в Испания, Франция, Англия и Съединените щати. Въпреки това придобила популярност едва след Втората световна война. Тогава завърналите се войници потърсили храната, която били обикнали, докато се биели в чужбина.

Днес пицата е една от най-популярните храни в целия свят. Харесвате ли пица? Кои са вашите любими сосове? Смятате ли, че гарнитурата като ананас принадлежи към пицата? Напишете ни, за да чуем и вашето мнение за тази любима храна!

Image by KamranAydinov on Freepik



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град