любопитно

Начало | любопитно | Те ядат какво? Новогодишни традиции в храненето по света

Те ядат какво? Новогодишни традиции в храненето по света

Аз детето | 2022-12-30

Те ядат какво? Новогодишни традиции в храненето по света

С настъпването на новата година по света трапезите изобилстват от специални торти и хлябове, както и дълга юфка, полски грах, херинга. Храните са най-различни, но общата тема е една и съща: насладете се на храна и напитки, за да влезете в година на просперитет. Ето някои от традициите за новогодишната храна по света, които ще ви учудят, а други ще искате да си направите и у дома.

1. Hoppin` John, САЩ

Основна новогодишна хранителна традиция в САЩ, Hoppin` John е ястие от полски грах със свинско или чернооки грах (символизиращи монети) и ориз, често сервирани с ядки или други варени зеленчуци и царевичен хляб (с цвета на златото). Казват, че ястието носи късмет през новата година. Различен фолклор проследява историята и името на това ястие, но настоящото ястие има своите корени в африканските и западноиндийските традиции и най-вероятно е пренесено от роби в Северна Америка. Рецепта за Hoppin` John се появява още през 1847 г. в „Домакинята от Каролина“ на Сара Рътлидж и е променена през вековете от домашни и професионални готвачи.

2. 12 зрънца грозде, Испания

Хората в Испания традиционно гледат излъчване от Пуерта дел Сол в Мадрид, където празнуващите се събират пред часовниковата кула на площада, за да посрещнат новата година. Тези на площада и тези, които гледат у дома, участват в необичайна новогодишна традиция: в полунощ те изяждат по едно зърно грозде за всеки удар на часовника. Някои дори подготвят гроздето си – обелват го и го почистват от семки. Обичаят започва в началото на 20-ти век и се предполага, че е измислен от производители на грозде в южната част на страната с голяма реколта. Оттогава традицията се е разпространила в много испаноезични нации.

3. Тамалес, Мексико

Тамалес, царевично тесто, пълнено с месо, сирене и други вкусни добавки и увито в бананово листо или царевично листо, се появява на почти всеки специален повод в Мексико. Но празничният сезон е особено предпочитано време за тази храна. В много семейства групи от жени се събират, за да направят стотици малки пакетчета – като всеки човек отговаря за един аспект от процеса на готвене – за да ги раздадат на приятели, семейство и съседи. На Нова година често се сервира с menudo, супа от шкембе и хомин.

4. Oliebollen, Холандия

В Холандия пържените маслени топки или oliebollen се продават от улични колички и традиционно се консумират в навечерието на Нова година и на специални празнични панаири. Те са подобни на понички, направени чрез пускане на лъжичка тесто, поръсено с касис или стафиди, във фритюрник и след това поръсени с пудра захар.

5. Marzipan Schwein или Glücksschwein, Австрия и Германия

Австрия и съседна Германия наричат новогодишната нощ Силвестерабенд или навечерието на Свети Силвестър. Австрийските веселяци пият пунш с червено вино с канела и подправки и украсяват масата с прасенца от марципан, наречени марципаншвайн. Прасетата за късмет или Glücksschwein, които се правят от всякакви неща, също са обичайни подаръци в Австрия и Германия.

6. Соба нудълс, Япония

В японските домакинства семействата ядат соба нудълс от елда или тошикоши соба в полунощ на Нова година, за да се сбогуват с изминалата година и да приветстват идващата. Традицията датира от 17 век, а нудълса символизира дълголетие и просперитет. При друг обичай, наречен мочицуки, приятелите и семейството прекарват деня преди Нова година в приготвяне на оризови питки мочи. Сладкият, лепкав ориз се измива, накисва, задушава и начуква на гладка маса. След това гостите се редуват да отщипват парчета, за да ги направят на малки хлебчета, които по-късно се ядат за десерт.

7. Кралска торта, около земното кълбо

Традицията на новогодишната торта е тази, която обхваща безброй култури. Гърците имат Vasilopita, французите gateau или galette des rois. Мексиканците имат Rosca de Reyes, а българите обичат сладката баница. Повечето от сладкишите се консумират в полунощ на Нова година – въпреки че някои култури разрязват тортата си на Коледа или Богоявление, 6 януари – и включват скрита златна монета или фигура, която символизира просперираща година за всеки, който я намери в своето парче.

8. Котечино с леща, Италия

Италианците празнуват Нова година с La Festa di San Silvestro, често започвайки с традиционно cotechino con lenticchie, яхния от наденица и леща, за която се казва, че носи късмет (лещата представлява пари и късмет). Ястието завършва с chiacchiere – топки от пържено тесто, които се овалват в мед и пудра захар – и просеко. Ястията намират своите корени в Модена, но новогодишните празници процъфтяват в цялата страна.

9. Маринована херинга, Полша и Скандинавия

Тъй като херингата е в изобилие в Полша и части от Скандинавия и поради сребърния си цвят, мнозина от тези нации ядат маринована херинга в полунощ, за да имат година на просперитет и изобилие. Някои ядат маринована херинга в сметанов сос, докато други я ядат с лук. В Полша маринована херинга, наречена Sledzie Marynowane, се прави чрез накисване на цели солени херинги във вода за 24 часа и след това наслагвани в буркан с лук, бахар, захар и бял оцет. Скандинавците често включват херинга с друга пушена и маринована риба, пастет и кюфтета.

10. Крансекаге, Дания и Норвегия

Kransekage, буквално торта с венец, е тортена кула, съставена от много концентрични кръгове от блатове, наслоени един върху друг, и се прави за новогодишната нощ и други специални поводи в Дания и Норвегия. Тортата се прави с помощта на марципан, често с бутилка вино или Aquavit в центъра и може да бъде украсена с орнаменти, флагчета и крекери.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град