интересно

Начало | интересно | Знаете ли какво е пралини?

Знаете ли какво е пралини?

Аз детето | 2023-03-22

Знаете ли какво е пралини?

Имате ли любим вид бонбони? Обичате ли шоколадови? Желирани? Трюфели? Много деца се радват на захарен памук или торта. Сега обаче ще ви разкажем за друго сладко лакомство – такова, което включва масло, ядки и много захар. Чували ли сте някога за пралините? Какво представляват пралините? Отговорът на този въпрос зависи от това в коя част на света живеете. Има три основни вида пралини, на които се радват хората по света – белгийски, френски и американски.

Белгийските пралини се наричат още белгийски шоколад. Друго име за тях е шоколадови бонбони. Предлагат се в много разновидности, но тези бонбони винаги включват някакъв вид ядка и пълнеж като карамел или череша. След това те се затварят в шоколадова кора. Обичайно е белгийските пралини да идват в декорирана кутия. Ако поръчате пралини във Франция, ще видите, че те не приличат на белгийски шоколад. Вместо това френските пралини са бадеми или лешници, покрити с карамел. Често те се смилат на паста и след това се смесват с шоколад. Френските пралини датират от стотици години. Вероятно са направени за първи път от френския готвач от 17-ти век Маршал дю Плеси-Праслен.

След изобретяването си тези сладки бонбони бързо се разпространяват във Френската империя. Те станали много популярни в Хаити. Там те могат да бъдат направени със захар, събрана от плантациите със захарна тръстика на острова. След Хаитянската революция много хора се преместили от Хаити в Ню Орлиънс. Практиката да се правят пралини дошла и там с хората. Именно в Ню Орлиънс този популярен бонбон ще се превърне в американски пралини. Това се случило в средата на 19 век, преди робството да приключи. Един поробен мъж на име Антоан се е научил да отглежда и бере пекани в Луизиана. Благодарение на него дърветата пекан растат в изобилие в целия щат.

Закон в Ню Орлиънс позволява на хората, които са били поробени, да продават стоки на пазарите в града през почивните си дни. Днес историците вярват, че първите американски пралини са направени от поробени чернокожи жени. Те използвали пекани вместо бадеми и лешници, защото били по-лесни за намиране в Луизиана. Към съставките добавили и сметана. Това довело до лакомство, което прилича малко на бисквитка с текстура на крем.

Пралините все още са популярни бонбони в американския юг днес. Някои хора ги познават като бонбони с пекан. Как се правят? Започва се със съставките – захар, масло, сметана и ядки. Пеканите все още са традиционни в американските пралини, но могат да се използват и други видове ядки. След като всички съставки са събрани, е време да ги затоплите. Много хора го правят на котлон. Те смесват захарта, маслото и сметаната и ги загряват до кипене. След това добавят пеканите. Накрая оформят от сместа бисквитки и ги оставят да изстинат. След час или два са готови за ядене!

Опитвали ли сте някога американски пралини? Какво ще кажете за тези от Белгия или Франция? Всяка версия на популярния бонбон предлага нещо специално. Кое е най-доброто? Ще оставим това на вас да решите!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град