интересно

Начало | интересно | 5 факта за пицата, които любителите на това ястие едва ли знаят

5 факта за пицата, които любителите на това ястие едва ли знаят

Аз детето | 2023-02-16

5 факта за пицата, които любителите на това ястие едва ли знаят

Пицата е тестеното ястие, което се харесва на всеки. Без значение дали е тънка, по-дебела, с колбаси, морски дарове или само със зеленчуци, тя може да задоволи и най-капризното небце. В днешно време пица можем да си вземем от всяко заведение за бързо хранене и това още повече способства за нейната популярност. Любопитен факт е обаче, че пицата не е специалитет на съвременното общество, а ястие, което според археолозите са приготвяли по свой начин и обществата, населявали планетата и по-рано. Ето и други интересни факти за пицата, които навярно не знаете.

1. В Гватемала пицата се приготвя на вулкан.

Пакая е един от най-активните вулкани на планетата, разположен в Гватемала. Въпреки редовните изригвания, той е любимо място за екстремни катерачи. Този спорт помага за изгарянето на калории и следователно, след изкачване на следващата планина, вероятно наистина искате да хапнете. Поне така смята гватемалският готвач Марио Давид Гарсия Мансила. Всеки ден той се изкачва в планината, облечен в предпазна екипировка. Върху себе си той носи раница с 30 килограма съставки и пече пица на вулкана, която продава на преминаващите туристи. Той нарича импровизирания си ресторант на открито Pizza Pacaya. Марио има два начина да направи пица. Първият е просто да поставите лист хартия за печене върху поизстинала, но все още гореща част от скалата. И второто е да се намери достатъчно голям мехур в лавата, където температурата достига 1000°. Главният готвач нарича такива мехурчета „фурна“, а пицата, приготвена в тях, се оказва особено вкусна.

2. Площта на най-голямата пица в света е почти 1300 m²

Дълго време рекордът в книгата на Гинес принадлежеше на пица, направена в Рим през декември 2012 г. с площ от 1261,65 м². Направена е от шеф Довилио Нарди от ресторант NIPfood. Пицата е кръстена „Отавия“ на император Октавиан Август и е 100% без глутен. Но наскоро този рекорд беше счупен. Американският блогър Airrack си сътрудничи с Pizza Hut, за да създаде пица с площ от 1299,71 м² в огромната аудитория на Конгресния център на Лос Анджелис. Необходими са 6193 килограма тесто, 2244 килограма сладък сос, 3992 килограма сирене и 630 496 парчета пеперони салам. След представянето пицата беше нарязана на парчета и изпратена на благотворителни организации в Лос Анджелис.

3 Първоначално пицата е била храната на бедните

Като цяло хората започнали да поставят различни пълнежи върху тестото преди много време. Има много примери за такива ястия: китайски бинг, южноазиатски наан, елзаски фламкухен, френски киш и африканска инджера. Те са обединени от обща идея: можете да вземете някаква храна и да замените чинията с тесто. Модерната пица се появява в Неапол през 16-17 век, когато доматите, донесени от съседи испанци от Америка, започват да се използват за готвене. Първите версии на пица били сладки, а не солени. И това ястие се смятало за улична храна за бедните.

4. Продават пица в кутия от пица в Бруклин

Веднъж Шон Бертием се разхождал из родния си Уилямсбърг в Бруклин и забелязал, че всички кофи за боклук по пътя му са пълни с кутии за пица. Той не харесал това и отворил Vinnie`s Pizzeria, която продава своите продукти... в годни за консумация кутии. Да, разбрахте правилно. Отгоре опаковката е покрита със специално фолио. За съжаление не можете да го ядете, но заема много по-малко място в контейнера за боклук от картонените кутии. Бъртием гледа на кората за пица като на междинна стъпка и планира да се откаже изцяло от кутията, когато измисли заместител. Като цяло този човек обича оригиналните идеи. Например през 2015 г. той измислил пицата, която се пълни с малки парчета по-малки пици.

5. Понякога на пицата се слагат странни неща

Ананасът върху пица отдавна не е изненада за никого, но понякога в това ястие се слагат дори по-странни съставки. Например банани, лук, къри, фъстъци и пиле се добавят към пица Африкана, която е популярна в Швеция. Последното може да се замени с по-екзотични меса, характерни за Африка, като щраусово или биволско. В света обаче има по-оригинални ястия. Например рецептата за пица Pizza Royale 007, която е създадена в Глазгоу и е продадена за $4200. Отгоре върху тази интересна пица се слагат черен хайвер, напоен с шампанско Dom Perignon, омар, маринован в 100-годишен коняк, парчета еленско месо, шотландска пушена сьомга, първокласно прошуто и старинен балсамов оцет. Все още не сте достатъчно изненадани? Е, ето пица, наречена Луи XIII за $12 000. Носи името на коняка, в който се мариноват норвежки омари и хайвер. Горната част на пицата е покрита със седем вида сирене и 24-каратово златно листо. Тестото е направено от органично арабско брашно и поръсено с розова сол Murray River. Ястието се приготвя за 72 часа.

А каква е вашата любима пица?



Коментари
1 коментар

Теодора Чакърова , 13 г.,

Публикувано на 18.02.2023

Любимата ми пица е шунка и гъби.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град