забавна наука

Начало | забавна наука | Знаете ли, че може да кръстите планета?

Знаете ли, че може да кръстите планета?

Аз детето | 2022-08-15

Знаете ли, че може да кръстите планета?

Земя, Уран, Нептун... Няма човек, който да не знае имената на планетите от Слънчевата система, но знаете ли кой им ги е дал? Древните учени! А искате ли и вие да се почувствате като известен учен? Откакто НАСА, Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция изстреляха космическия телескоп „Джеймс Уеб“ през декември 2021 г., бяхме дарени с някои от най-необикновените изображения на космоса, заснемани някога. Големият и мощен космически телескоп също беше зает с наблюдение на нови екзопланетни системи – и сега Международният съюз на астрономите (IAU) би искал малко помощ от хората, за да даде име на 20-те нови екзопланети. Точно така: това е вашият шанс да кръстите някоя планета или почти планета. Ако искате да се казва на вас, кучето ви или просто да се хвалите, че това име сте го измислили вие, ето как може да се включите!

Как да кръстите планета?

Първо, няколко уточнения. „Екзопланета“ е планета, която съществува извън нашата Слънчева система; „екзопланетна система“ е екзопланета и нейната звезда домакин. И от 1919 г. IAU е натоварен със задачата да каталогизира небесните обекти и да установи последователни конвенции за наименуването им (наред с други неща) – което обяснява защо провеждат конкурса NameExoWorlds 2022 за назоваване на 20 екзопланетни системи.

Как да участвате в конкурса NameExoWorlds 2022

Това е групов проект, така че преди да започнете да мислите за имена, ще трябва да съберете екип или да се присъедините към такъв, който вече съществува. И не просто екип: един „съставен от студенти и учители, ентусиасти по астрономия, астрономи аматьори и екзопланетни учени“, според IAU. Но няма ограничение за броя на хората, които могат да се присъединят към екип. Така че, защо не попитате учителката по физика и съучениците си да направите екип, няма причина да не им хареса идеята...

След като сте събрали (или сте се присъединили) към вашия мечтан екип, е време да се захванете за работа. Има подробни инструкции и правила, които можете да прочетете, за да получите всички подробности, но ето основен преглед на това, което вашият екип ще трябва да направи:

  • Изберете система от 20-те ExoWorlds в списъка
  • Опишете астрономическо събитие, свързано с екзопланети
  • Предложете име за екзопланетата и нейната звезда домакин на вашия език и дайте обяснение на културния контекст
  • Регистрирайте своя екип и изпратете своето предложение за име (писмен формат + видео) чрез този формуляр

И на финала

Отборите могат да изпратят един запис, което означава двойка имена: едно за екзопланетата и едно за звездата домакин. Всички предложения трябва да бъдат изпратени до 11 ноември 2022 г. След това те ще бъдат проверени и оценени, а победителите ще бъдат обявени на 20 март 2023 г.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град