забавна наука

Начало | забавна наука | Като истински астронавт: обиколете Вселената с тази интересна карта

Като истински астронавт: обиколете Вселената с тази интересна карта

Аз детето | 2022-11-23

Като истински астронавт: обиколете Вселената с тази интересна карта

Искате ли да разгледате Космоса, но без да ви се налага да тренирате дълго, да изпитвате проблемите с липсата на гравитация и да ядете храна от пакетчета и на прах? Тогава имаме за вас една страхотна идея. Посетете интерактивната карта на университета Джон Хопкинс в САЩ. Тя ще ви отведе на екскурзия в Космоса от настоящето до моментите след Големия взрив. Въпреки че университетът отговаря за създаването на сайта, допълнителен приноси бяха направени от NASA, Европейската космическа агенция, Националната научна фондация и фондация Слоун.

Телескопът Sloan Digital Sky Survey (SDSS) сканира Космоса почти всяка нощ повече от 20 години. Телескопът картографира различни части на небето във времето, за да създаде изчерпателен атлас в различни мащаби, включително 4 милиона звезди в нашия Млечен път, галактики в нашата локална група и други на милиарди светлинни години.

Картата съдържа 200 000 малки точки, всяка от които представлява цяла галактика, съдържаща милиарди звезди, планети и други обекти. Цветовете на тези точки показват идентичността и характеристиките на галактиките. Бледосините точки са спирални галактики, разположени в рамките на 2 милиарда светлинни години от Земята. След това точките започват да пожълтяват, тъй като картата е доминирана от елиптични галактики – те са по-ярки и се виждат отдалеч. На разстояние от 4 до 8 милиарда светлинни години картата става червена. Те все още са елиптични галактики, но техните светлинни вълни са „изместени в червено или изместени към червения край на спектъра поради разширяването на Вселената. След това картата отново става синя – това са квазари, галактики с много активни свръхмасивни черни дупки в центъра, излъчващи синя светлина.

По-близо до по-широката част на картата, точките отново стават червени, тъй като квазарите с червено изместване стават практически единственото нещо, което все още се вижда на такова огромно разстояние. И тогава, след милиард светлинни години почти пълна тъмнина, достигаме ръба на видимата вселена. Въпреки че технически има повече от Вселената отвъд тази граница, ние не можем да я видим, защото не е минало достатъчно време, за да достигне светлината от толкова далечно място до нас.

Създателите на тази карта са искали да направят нещо уникално, визуализация на Космоса, която не само учените могат да разчетат, разберат и оценят.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град