забавна наука

Начало | забавна наука | Страшно интересни и интересно страшни факти за торнадото

Страшно интересни и интересно страшни факти за торнадото

Аз детето | 2023-04-20

Страшно интересни и интересно страшни факти за торнадото

Някога чували ли сте за торнадо? А виждали ли сте? Ние лично само на видеоклипове, защото в България рядко се случват такива явления и всъщност сме доста благодарни, защото изглеждат много страшни. Но също така са и доста интересни! Ако някога сте се чудили „от какво е направено“ торнадото, къде се случва най-често и други интересни неща за това природно бедствие, имаме 10 факта за торнадото за вас!

1. Торнадото се образува, когато има промяна в посоката, скоростта и температурата на вятъра по време на голяма гръмотевична буря.

2. Торнадото се състои от наистина бързо въртящи се „тръби“ от въздух, образуващи „тръба“, която докосва облаците горе в небето и земята под тях.

3. Торнадата са известни още като туистери, циклони и фунии.

4. Торнадото има много силни ветрове, около 100 километра в час, но могат да достигнат скорост до 300.

5. Повечето торнада възникват в Tornado Alley, област в САЩ, която включва щатите Тексас, Луизиана, Арканзас, Оклахома, Канзас, Южна Дакота, Айова и Небраска, но може да се случи навсякъде по света.

6. В САЩ се образуват средно около 1200 торнада всяка година, повече от всички други страни.

7. Когато торнадото е над водата, то се нарича водна струя.

8. Торнадото се измерва с помощта на скалата на Фуджита, която варира от F0 торнадо (минимални щети) до F5 торнадо (причинява големи щети).

9. Най-безопасното място по време на торнадо е под земята, като мазе или изба.

10. Торнадото обикновено продължава само няколко минути, но силните торнада могат да продължат 15 минути или повече.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град