Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо е толкова трудно да намериш четирилистна детелина?

Защо е толкова трудно да намериш четирилистна детелина?

Аз детето | 2019-03-20

Защо е толкова трудно да намериш четирилистна детелина?

Дланите ти са потни. Кракът ти не спира да тропа по пода. Нервно гледаш колко е часът. Остава само още една минута, докато учителят ти даде теста и изведнъж ти се иска да си учил много повече преди няколко дни. Точно преди да прочетеш първия въпрос съученикът до теб ти пожелава късмет. Да! Късмет! Това е. Това е, което ти трябва. Претърсваш джобовете си, но за съжаление си оставил късметлийския ключодържател у дома. Ех, ако само можеше да отидеш да го вземеш или още по-добре да си намериш детелина с четири листа! Но нямате време да излезете навън, за да търсите детелина с четири листа. И какъв ще бъде смисълът? Какви са шансовете за намиране на четирилистна детелина?

Експертите ще ви кажат, че шансовете за намиране на детелина с четири листа са около 1 на 10 хиляди. Олеле! Това означава, че шансът е много малък. Като се има предвид рядкостта на детелини с четири листа не е никак чудно, че те са символ на късмет. Трябва да сте наистина с голям късмет, за да сте един от тези 10 хиляди... Въпреки че има различни видове детелина, тази за която говорим, е известна като Trifolium repens или „бяла детелина“. „Trifolium“ е латинска дума, която означава „три листа“. Това обяснява защо 99,99% от детелините, които откривате, имат само три листа. Детелини с четири (или повече) листа са резултат от мутации или рецесивни гени в ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина) на самото растение. През последните няколко години някои учени изолираха това, което според тях са гените, отговорни за детелините с четири листа. Колкото са редки четирилистните детелини, още по-редки са детелини с пет или шест листа. Понастоящем световният рекорд за повече листа на една детелина е 56. Този невероятен екземпляр е намерен в Япония през 2009 година.

Асоциацията на четирилистните детелини с късмет има древни корени. Всъщност една древна християнска легенда твърди, че Ева е взела с нея четирилистна детелина, когато е напуснала райската градина, за да може да помни какъв е раят. Днес много култури вярват, че детелината с три листа представлява вяра, надежда и любов. И ако откриете детелина с четири листа, какво символизира четвъртият лист? Познахте: късмет!

Image by Artcats from Pixabay



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град