Растения и животни

Начало | Растения и животни | Скатовете – най-интересните, най-умни и опасни жители на морското дъно

Скатовете – най-интересните, най-умни и опасни жители на морското дъно

Аз детето | 2019-05-17

Скатовете – най-интересните, най-умни и опасни жители на морското дъно

Мечтали ли сте някога да изследвате дълбините на моретата и океаните? За истинските изследователи размерът на Земята вероятно изглежда невероятно обезсърчаващ. Как може някога да видим всичко, което земната повърхност може да предложи? Когато знаете, че около 70% от Земята е покрита с вода, осъзнавате, че неизследваните дълбочини на световните морета и океани са огромна граница с неизследвани мистерии. Ще бъдете ли този, който ще се потопи дълбоко, за да откриете какво се крие под повърхността? Представете си, че се гмуркате край брега на тропически остров. Докато плувате покрай коралов риф, цветните риби са навсякъде около вас, вие се наслаждавате на красивите им цветове и изведнъж те се плашат и започват да плуват на всички посоки, а вие виждате голяма сянка. Поглеждайки нагоре, виждате огромно морско създание, плаващо над вас. Но не се плашите, защото точно това е създанието, което очаквате да видите: огромен скат.

Плоски и големи, скатовете наброяват около 500 вида, които имат широко и сплескано тяло, приспособило се за придънен начин на живот. Често ще откриете, че скатовете плуват близо до дъното в топли води край бреговете на островите или континентите. Тъй като гигантските им перки леко се люшкат и късите им, подобни на камшици опашки, се движат назад и напред, те изглеждат сякаш летят през водата, вместо да плуват. Представители на скатовете, които се срещат в Черно море, са морска лисица и морска котка. Морската котка и морската лисица се различават само по окраската си. Морската котка е със сиво-кафява окраска, а морската лисица е със сиво-кафява окраска с жълти петна. Друг представител е мантата, която не се среща в Черно море. Друга група са електрическите скатове, които също не се срещат в Черно море. Известни са 40 вида електрически скатове. Широко разпространени са в тропичните и субтропичните морета. Някои са дребни, други достигат до 2 метра и 100 килограма.

И макар да изглеждат така сякаш няма къде да поберат много мозък, скатовете всъщност са доста интелигентни животни. Учените са потвърдили, че скатовете имат най-големите мозъци в сравнение с всяка друга риба. Някои експерти смятат, че тези животни могат да разпознаят образа си в огледалото и показват самосъзнание – рядко срещана способност в животинския свят. Само че не се лъжете – въпреки красивия си външен вид и способности, скатовете са и едни от най-опасните животни във водата. В опашката си те имат токсини, които са способни да убият човек.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град