Растения и животни

Начало | Растения и животни | Той е интересен, той е уникален, той е най-малкият бозайник в света

Той е интересен, той е уникален, той е най-малкият бозайник в света

Аз детето | 2019-03-02

Той е интересен, той е уникален, той е най-малкият бозайник в света

Не са ли бебетата животинки най-очарователното нещо, което сте виждали? Малки кученца скачат наоколо с безгранична енергия… малки котенца мъркат и козината им е толкова пухкава… малки зайчета с потрепващи носове… всички са толкова очарователни! Разбира се зайчетата, котенцата и кученцата обикновено стават доста по-големи след известно време и при добри грижи от стопаните им. Всички пак ги харесваме, но някак си губят от своя вид на плюшени играчки. Но знаете ли, че има животни, които остават малки през целия си живот? И тук не говорим за мравки или други подобни, а за сладки бозайници. Може би се чудите кой ли е най-малкият бозайник в света? Ще трябва да държите очите си широко отворени, за да видите малките същества, които се борят за титлата на най-малък бозайник на Земята. Те са много малки, но вероятно няма да заместят котенцата, кученцата и зайците в списъка ви с потенциални домашни любимци.

Всъщност има два вида бозайници, които могат да претендират за титлата на най-малкия бозайник в света. Победителят зависи от това как определяте „най-малкото“. Едно от животните е най-лекият бозайник, докато другото е най-малкият на размери бозайник на Земята. Първото животинче се нарича етруска земеровка. Тя тежи само до 2 грама и това изобщо не е шега. Етруската земеровка се среща в полупустинни местности в Северна Африка, Южна Европа, Близкия изток, Южна и Югоизточна Азия, Мадагаскар. Животинчето обаче далеч не е толкова безопасно колкото звучи – неговата слюнка е отровна и му помага да обездвижи плячката си. Макар че тежи само два грама, животинчето се храни отлично, тоест много! Ако се чудите защо такова малко същество има толкова голям апетит, то вероятно има нещо общо с неговия бърз метаболизъм (обмяна на веществата). Сърцето на етруската земеровка бие със скорост 25 удара в секунда. Това се равнява на около 1500 удара в минута. За сравнение, човешкото сърце бие средно със 72 удара в минута!

Заедно с това животинче, титлата за най-малкия бозайник се присъжда и на свиненосия прилеп! Животинчето се среща единствено в Тайланд и живее в групи от над 100 прилепа заедно, а размерите им са между 2,5 до 3,5 сантиметра! Прилепът е открит през 1974 г. от тайландския зоолог Кити Тхонглонгя, който му дал това име заради малкия розов хобот, който действително наподобява свинска зурла. Свиноносите прилепи живеят, както се полага, в пещери. Можете ли да си представите какво би било да срещнете рояк от тези малки прилепи? Какво мислите? Кое животинче от двете бихте си взели за малък домашен любимец?

Прочетете нещо интересно и за други необикновени бозайници:
Запознайте се с най-малко известния бозайник в света
Откриха нов вид бозайник, който прилича и на слон, и на мишкаКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град