сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Занимателно и вълшебно – направете си вечен терариум ето така

Занимателно и вълшебно – направете си вечен терариум ето така

Аз детето | 2023-06-06

Занимателно и вълшебно – направете си вечен терариум ето така

Все по-популярни на всякакви изложения за цветя или за деца, а също и научни изложения са цветя или просто растения затворени в колба или красив буркан. Наричат ги вечен терариум или затворена екосистема. И да, толкова е интересно, колкото и звучи. Но още по-якото е, че можете да си го направите и сами. А след това дори да се похвалите на учител по биология и човек и природа. Става чуден експеримент, ето как!

И докато всички си правят лимонада или сладко в буркан вие ще сте най-оригиналните! И така, първо отидете в най-близката гора или парк (все пак се уверете, че там не е забранено), като вземете със себе си саксия или буркан, торба и някакъв инструмент, с който да ровите в земята. Събирате малки растения (ние събрахме предимно мъх, но може и малки цветенца, тревички, детелинки), камъчета и всякакви други съкровища, като малки шишарки. Не забравяйте да изкопаете малко пръст с растенията и се приберете у дома.

Ако имате малък съд с тясно гърло, пинсетите ще ви бъдат полезни. И сега започваме. Наредете на дъното на буркана, който разбира се трябва да е прозрачен и с хубава винтова капачка, един слой едри камъни. Тях вече можете и да си купите от зоомагазин, може и да са цветни – ще е готино. После един слой пръст, после подредете малките растения, които сте избрали. Като разбира се ги насадите в пръстта, ако е необходимо да се закрепят, можете да покриете с още един слой пръст. Около тях си наредете и шишарки, жълъдчета и друго каквото сте решили, но не прекалявайте. Трябва да има място за циркулация. Накрая завършете със слой дребни камъчета.

Когато сте доволни от резултата, напръскайте растенията с вода от спрей бутилка и затворете капака (не забравяйте да поставите гумена лента) на гърлото на буркана преди това. Най-добре сложете буркана на място, където пряката слънчева светлина не достига до него. Понякога отваряйте, за да пръскате по малко растенията. В идеалния случай екосистемата в буркана ще се балансира – по стените ще се натрупа конденз и почти няма да е необходимо поливане.

Яко, нали?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град