За да е по-лесно в училище

Начало | За да е по-лесно в училище | За първи път в България: видеоуроци на жестов език за деца

За първи път в България: видеоуроци на жестов език за деца

Аз детето | 2021-08-18

За първи път в България: видеоуроци на жестов език за деца

Издателска група „Просвета“ започна заснемането на първите у нас видеоуроци в помощ на децата, които ползват жестов език. Те ще бъдат част от образователната платформа е-просвета в секцията за безплатни образователни материали и ще се ползват свободно още от тази есен. Партньор на „Просвета“ в благородното начинание е Националната асоциация на преводачите на жестов език в България (НАПЖЕБ). „Изключително сме развълнувани, че това се случва за първи път в България – учебният материал да бъде поднесен на български жестов език, а това е важна предпоставка за повишаване на качеството в обучението на глухите ученици“, коментират от асоциацията.

Досега у нас липсваха подходящи образователни ресурси за деца в училищна възраст, които имат нужда от достъп до информация чрез жестов език. Именно заради това от „Просвета“ и Националната асоциация на преводачите на жестов език в България обединиха усилия в създаването на видеоуроци, които да помогнат на децата да учат пълноценно.

„Проектът изисква време, огромна работа и отделянето на сериозни ресурси, за да бъдат покрити най-важните теми по предметите в началния етап. Ще качваме в е-просвета всеки нов видеоурок с жестов превод веднага щом е готов“, казват от издателството.

Инициативата получи подкрепа от Съюза на глухите в България (СГБ) и от Асоциацията на родители на деца с увреден слух (АРДУС).



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град