За да е по-лесно в училище

Начало | За да е по-лесно в училище | Решено е: матури за 4-ти и 10-ти клас ще има

Решено е: матури за 4-ти и 10-ти клас ще има

Аз детето | 2021-02-09

Решено е: матури за 4-ти и 10-ти клас ще има

„Външното оценяване след 4 и 10 клас е задължително по закон, така че от гледна точка на това то няма да отпадне“, коментира пред БНР Евгения Костадинова, директор на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в Министерството на образованието и науката за външното оценяване след 4 и 10 клас. Министърът на образованието Красимир Вълчев също заяви преди дни, че няма да има отпадане на външното оценяване след 4-и и 10-и клас, независимо че омбудсманът поиска това да стане тази година, заради пандемичната обстановка и дистанционното обучение.

„Националното външно оценяване важи за IV, VII и X клас според нормативната уредба – то е задължително за тези класове. Ако ученик не се яви, трябва да представи бележка за уважителни причини, защо се е наложило това – това важи и за външното оценяване за учениците от X клас. Всеки път го казвам, ще го повторя – националното външно оценяване не спира ученик от продължаване в по-горните класове – тоест, който ученик не се е явил на външно, продължава напред в училище според успеха, който има до този момент“, заяви още Евгения Костадинова.

Решението идва след като по-рано днес омбудсманът Диана Ковачева съобщи, че 18 000 родители са писали до министъра с настояване да се отложи изпитът след 4-и клас.

„То е важно защото дава информация за пропуските и напредъка на конкретния ученик, оценката му не е дадена от преподаващия му учител, а е уловила базовите му умения, придобити в целия етап – така че външното оценяване е важно и за ученика, и за родителя. Външното оценяване дава и информация за качеството на образователната ни система – на национално и регионално равнище, също и дали е адекватно обучението за съответната възрастова група. За 10 клас външното оценяване е също много важно, за една част от учениците, които учат в обединени училища и въз основа на резултатите от това оценяване сменят училището си“, каза още експертът.

Тя допълни, че още през август месец на сайта на МОН е публикувана информация как ще изглеждат външните оценявания и кои ключови резултати от обучението ще бъдат измервани на изпитите.

School photo created by evening_tao - www.freepik.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град