новини детски

Начало | новини детски | Юбилейна творческа вечер с Леда Милева

Юбилейна творческа вечер с Леда Милева

Аз детето | 2010-02-16

Юбилейна творческа вечер по случай 90-годишнината на Леда Милева ще се състои на 18 февруари в зала 7 на НДК, съобщиха от dnes.bg

Тя ще започне в 18 часа.  В програмата ще участват артистите Меглена Караламбова, Атанас Атанасов, Ангелина Славова и пианистът Младен Тасков.

„Бих искала това, което пиша за децата – споделя Леда Милева, – да ги прави чувствителни към красотата в природата и в човешките отношения, отзивчиви към страданието, към проблемите на обществото, в което живеят, и на нашия свят“.

Това е кредото на обичаната детска писателка, събрала в куплетите, пиеските и приказките си целия необозрим наш свят, обогатила го с детско вълшебство.

На 5 февруари писателката навърши 90 години. Дъщерята на Гео Милев е издала повече от 30 книги със стихотворения и поеми за деца, като голяма част от творбите й са преведени в много страни.

В навечерието на юбилея й на пазара са пуснати нейни съчинения в четири тома. Първият том „Двете пътечки“ събира стихотворения, а така също гатанки, залъгалки и преводи за деца.

Вторият том се нарича „Изгубеното хвърчило“ и предлага приказките на Леда Милева като познатите „Работна Мецана“, „Сиводрешко и Бързобешко“, „Цветни приказки“, „В зоологическата градина“ и др., с които пораснаха няколко поколения, така и нови произведения.

Третият том – „Когато куклите не спят“, е с любимите детски пиеси „Златоперко“, „Когато куклите не спят“, „Пътешествие в джунглите”; „Вълшебните очила”, „Пергелко”, „Червената кокошчица”.

Публицистика и интервюта, събрани в четвъртия том, разкриват цялостно творческия лик на писателката. Книгите са прекрасно илюстрирани от художничката Маглена Константинова.

Леда Милева и децата
“Кънки на колелца” – новата книга на Леда Милева



Коментари
1 коментар

Цветелина Мринова, 11 г.,

Публикувано на 15.03.2010

искам и ас да я видяяяяяяяяяяяяяяяяяяя моля

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град