новини детски

Начало | новини детски | Българските детски издателства подариха книга на 6100 нуждаещи се деца

Българските детски издателства подариха книга на 6100 нуждаещи се деца

Аз детето | 2010-03-31

Най-добрия подарък – книга, подариха на 6100 български деца в нужда 12 детски издателства за 2 април – Международния ден на детската книга. Събитието е част от националната информационна кампания “Подарете на детето си книга – подарете му празник!”, инициирана от Асоциация “Българска книга” и Национална мрежа за децата.
Всички деца над 3 години и младежи в социални домове в цялата страна (над 4 000) получиха книга, съобразена с възрастта и индивидуалните нужди на всеки от тях. Празник беше подарен и на повече от 2 000 деца от семейства в риск, подкрепяни от организациите членове на Национална мрежа за децата. Това стана възможно благодарение на съвместните усилия на 13 от най-големите български издателства.
Към българските родители се обърнаха Асоциация “Българска книга” и Национална мрежа за децата със съвместна информационна кампания “Подарете на детето си книга. Кампанията цели да припомни на родителите колко важно е четенето за развитието на техните деца и да ги насърчи да изграждат у децата си позитивна представа за четенето и книгата като цяло.

2 април е рожденият ден на Ханс Кристиян Андерсен. С неговите красиви и добри приказки израстват поколения деца по целия свят. Ето защо през 1967 г. по решение на Международния съвет за детската книга (IBBY), 2 април е обявен за международен ден на детската книга. Определянето на специален празник на книгата за деца има за цел да вдъхне любов към четенето у децата и да обърне вниманието на обществото върху детската книга и литературата за деца като цяло.
По традиция от 1967 г. насам всяка година различна страна е домакин на отбелязването на този празник. Страната домакин обикновено предлага темата на отбелязването и кани известен писател да напише обръщение към децата от целия свят, а известен детски илюстратор да направи плаката на честванията. Тази година страна домакин на празника е Испания.
Международният съвет за детската книга е международна неправителствена организация, създадена през 1953 г. в Цюрих. Организацията има Национални секции в над 70 страни по целия свят и е с официален статут на членка на УНИЦЕФ и ЮНЕСКО.
Нейната мисия е:
- да работи за представяне на обща визия за детските книги
- да работи за създаване на възможности децата от целия свят да имат свободен и лесен достъп до качествени детски книги
- да подпомага създаването и разпространението по целия свят на качествени детски книги, особено в развиващите се страни
- да подкрепя професионалисти, работещи в сферата на детската литература, както и да разработва и реализира програми за тяхното обучение
- да стимулира изследвания и обучения в сферата на детската литература
Членове на Националните секции на Международния съвет за детската книга са утвърдени писатели, илюстратори, издатели, редактори, преводачи, журналисти, литературни критици, учители, университетски преподаватели, библиотекари, разпространители на книги, социални работници и родители.

През 1956 г. Международният съвет за детската книга учредява специална награда “Ханс Кристиян Андерсен” – най-голямото международно отличие за детска литература, наричана още “Малката Нобелова награда”. На всеки две години страните от цял свят имат възможност да предложат за награждаване изявен детски автор и илюстратор. Номинирани писатели от България са били Георги Константинов и Асен Босев, както и Любен Зидаров в секцията за детски илюстратор.
Сред носителите на наградата “Ханс Кристиян Андерсен” са Астрид Линдгрен, Ерих Кестнер, Туве Янсон, Джани Родари...

През две години по предложение на Международния съвет се изготвя Почетен списък с по три книги от всяка държава. В него се вписват произведения с изявени художествени постижения – за художествен текст, за илюстрация и за най-добър превод на съответния език. Първата българска книга, включена в Почетния списък е “Приказен свят” на Ангел Каралийчев през 1974 г. В Почетния списък са включени и нашите писатели Валери Петров за “Пет приказки” през 1988 г., Йордан Радичков за книгата “Малки жабешки истории” през 1996 г. и Веса Паспалеева за “Пролет в родината” през 1980 г.Коментари
2 коментара

Мария Петрова, 34 г.,

Публикувано на 31.03.2010

Много ми хареса статията. Не бях срещала толкова подробно представяне на празника. Стана ми интересен последният абзац : как така са включени толкова малко български книги/на 2 год. по 3/?! Аз не мога да си позволя да купувам много книжки на голямото/3 г./ си дете,но му нося всеки месец от библиотеката.В Детски отдел на НБ"Иван Вазов" имат чудесни книжки и списания.Изчитаме ги на един дъх,а и по няколко пъти.

Габриела Димчева, 10 г.,

Публикувано на 06.06.2010

Много е хубава тази статия .Аз много обичам да чета затова много ми хареса ,че има ден на детската книга .

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град