За родители

Начало | За родители | Все повече детски градини у нас спират използването на пластмасови чаши

Все повече детски градини у нас спират използването на пластмасови чаши

Аз детето | 2019-03-12

Все повече детски градини у нас спират използването на пластмасови чаши

Десетки детски градини у нас решиха да заменят използването на пластмасови чаши с метални, като по този начин успяват да спестят 2000 лева месечно и да се грижат за природата. Цялата идея започнала от детските градини на територията на община Варна. По данни на екоорганизацията „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ годишно една средно голяма детска градина харчи около 5000 лева за чаши. От три години насам във варненската детска градина „Мечо Пух“ пластмасовите чаши не се използват. Инициативата е на една от майките в градината.

Според нейни изчисления в една група от детска градина се използват 150-300 чаши дневно. По тази причина пластмасовите чаши в детската градина са заменени от метална иноксова посуда. Чашите на децата пък са специално обозначени, за да могат лесно да ги разпознават. В рамките на година и половина 19 детски градини от градовете София, Благоевград, Пазарджик, Търговище, Елин Пелин, Перник и Чепеларе са подкрепили екологичната кампания и са заменили пластмасовите чаши с иноксови, разказва Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие.

„За дезинфекцията на посудата не е голям ресурсът, знаете, че съдомиялните машини са икономични и не смятам, че много ток се използва за почистването“, каза Невена Господинова, директор на детска градина „Чайка“. В село Мирянци преди два месеца родителите сами събират пари и купуват чаши на децата си. Преди пластмасовите свършвали бързо и не били хигиенични, тъй като децата често ги разменяли.

Екоактивисти изчисляват, че всеки малчуган използва средно по 5 еднократни чаши дневно. Така забавачниците изразходват над милион чаши всеки учебен ден или 550 тона отпадък годишно. „Идеята е всяка една чаша да има свой индивидуален символ, защото тогава успяваме да спестим не само от огромното количество еднократен пластмасов отпадък, който е негоден за рециклиране, а пестим ток, вода, препарати, ресурси, труд на персонала в детската градина“, обясни Сабина Максимова.

До момента от пластмасовите чаши са се отказали 19 детски градини в страната. Амбицията е техният брой да се увеличи. Според директора на образователна дирекция към Столичната община Мария Минчева, на този етап няма законово ограничение за употреба на пластмасови чаши. По думите ѝ контролът се извършва от РЗИ и ако те издадат такива указания, тогава директорите ще спрат използването на тези чаши. Към момента няма такова указание. От своя страна еколозите алармират, че пластмасата не е алтернатива и призовават да се сложи край на безотговорното отношение към природата. Данита Заричинова от екологичното сдружение „За Земята“ посочва, че пластмасата освен че замърсява е и опасна за здравето на детето.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град