За родители

Начало | За родители | След новата вълна на паника от „самоубийствените“ онлайн игри: Говорете с детето си веднага, а не крийте от него – съветват експерти

След новата вълна на паника от „самоубийствените“ онлайн игри: Говорете с детето си веднага, а не крийте от него – съветват експерти

Аз детето | 2019-02-28

След новата вълна на паника от „самоубийствените“ онлайн игри: Говорете с детето си веднага, а не крийте от него – съветват експерти

Всяка година се случва нещо подобно! Изведнъж отнякъде се появява картинка, клипче или съобщения в някоя социална мрежа или приложение за разговори, което всява паника в родителите и възбужда въображението на децата, както и апетита на медиите за привличане на аудитория с подобни шокиращи новини. Всяка година се появява някоя нова „самоубийствена игра“ с различно име и лице, но с еднакъв механизъм на действие, който според медиите, кара деца от различни страни да правят куп опасни неща. Това се случва и в момента, отново има паника сред българските родители, заради „нова онлайн игра“, чието име умишлено няма да споменаваме, но всеки вече е разбрал за нея.

Три ключови думи свързват тази нова вълна на паника, както и всички останали преди нея: интернет, деца, самоубийство, пишат от safenet.bg. Те споделят две важни характеристики:

1. Те са плашещи градски легенди, често водещи началото си от специфичния жаргон и начини на онлайн общуване на съвременните тийнейджъри.

2. Макар и измислени страшни приказки, те могат наистина да нанесат вреда на психиката на по-малки и по-уязвими деца. Защото щом станат достатъчно популярни, неизбежно у някои тийнейджъри възниква неудържимо желание да се възползват, за да наплашат свои връстници или по-малки деца.

Експертите в областта на онлайн рисковете за деца започнаха да използват за тези, както и за други митове, термина juvenoia (от младежи и параноя). Също както и терминът „технопаника“ той акцентира върху преувеличаването на понякога реални, а понякога несъществуващи опасности за децата в дигиталния свят. Това преувеличение стига в случаите с цитираните уж „онлайн игри“, които принуждавали децата да се самоубиват, до пълна измислица.

Явлението технопаника всъщност не е ново. То съпровожда всяко технологично нововъведение на човечеството – от електричеството, през телефона и до радиото и телевизията. Дигиталната технопаника обаче има една специфична черта, която значително я подсилва – потъването на младите поколения в дигиталните технологии и неподготвеността на родителите за „дигитално родителство“. Тъй като много родители се притесняват да говорят с децата си за новите технологии, смятайки, че ще се изложат или ще подтикнат хлапетата умишлено да търсят опасните неща в мрежата, за тях тази част от живота на децата им остава забулена в мъгла и ирационални страхове. Това обаче е напълно грешен подход, твърдят експертите от safenet.bg. Не трябва да криете нищо такова от детето си! За да не остане то изненадано и любопитно от това какво вижда в момента, просто проведете един спокоен разговор с него. Обяснете му какво се случва в интернет в момента и каква е новата опасност за него. Леко и спокойно, но без да криете нищо от него. Пътят за преодоляване на „технопараноята“ минава през смислено общуване между родител и дете по темата за дигиталния свят и неговите възможности. Не е нужно родителят да бъде спец в тази област – и без друго детето му не очаква това от него. Но искреният интерес към онлайн живота и забавленията на детето ще позволи да има смислен разговор и едно важно за децата допълнение към общуването с родителя – дигиталният свят. А ако родителят зададе въпроса дали детето би се самоубило в резултат на някоя от „страшните самоубийствени игри“, може да остане изненадан колко всъщност е разумно детето му.

Говорител на Националното сдружение за превенция на жестокостта към децата в Северна Ирландия казва: „Дигиталният свят, който непрекъснато се развива, означава постоянен приток на нови приложения и игри и може да бъде трудно за родителите да следят за тези неща. Затова е важно да говорят редовно с децата за тези приложения и игри и за потенциалните рискове, на които могат да бъдат изложени“. Експерти също съветват родителите да бъдат бдителни за онлайн активността на децата си по принцип, като разбира се не ги следят тайно, а открито им обяснят защо това е необходимо. И да бъдат много внимателни за поведението на детето си!

Ако то стане много потайно, особено за това, което прави онлайн, ако прекарва много време в интернет и социалните медии, ако превключва екрана на устройството си или го скрива, когато родителите се приближат, ако се оттегля само за дълго време или се ядосва след използване на интернет или ако има много нови телефонни номера или имейл адреси на неговото устройство, то това означава, че има някакъв проблем за който трябва да го попитате открито. Не се съмнявайте, че то не иска да сподели с вас. Често децата просто се страхуват или притесняват, но ако вие направите първата крачка и ги уверите, че сте на тяхна страна и ще ги подкрепите винаги и за каквото и да е, те са достатъчно разумни, за да споделят с вас проблема!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град