интересно

Начало | интересно | Време е за нещо вкусно! Време е за суфле!

Време е за нещо вкусно! Време е за суфле!

Мирела Любенова | 2018-09-04

Време е за нещо вкусно! Време е за суфле!

Гладни ли сте? Ако току-що сте хапнали и коремчето ви е доволно пълно, поне искате ли да научите нещо любопитно за една вкусна и традиционна френска храна? Oui! Това е френската дума за „да“! Схващате ли? Френска храна, френски израз... Да, сега да продължаваме! Ако се окажете във Франция и сте сериозно гладни, може да искате да опитате френски деликатес с чисто френско име. За какво говорим? Суфле, разбира се!

Суфлето много прилича на малко кексче, само дето е по-пухкаво и се приготвя с яйчени жълтъци, разбити на сняг белтъци и други съставки. Това традиционно френско ястие обикновено се сервира като солено предястие или десерт. Името суфле идва от френския глагол „souffler“, който означава нещо да се издигне или да стане пухкаво. Името е идеално, защото перфектно описва какво се случва, когато ястието се пече. Това всъщност е най-трудната част при приготвянето на суфлето – да знаеш как да го изпечеш. Двете основни съставки на едно суфле са основата на крема и яйчените белтъци, които трябва да са на идеална пяна. Базата за кремове осигурява аромата, а белтъците правят суфлето да изглежда апетитно и пухкаво. Белтъците са чист протеин и се бъркат много, за да могат да станат на пяна. Това се случва, когато при разбъркването се образуват много въздушни мехурчета, които ги обгръщат и ги превръщат в пенлива смес. Вижте – дори и при готвенето има малко наука...

Колкото до крема – той може да бъде приготвен с много продукти. Плодове, шоколад, сирене, сладко и какво ли още не. Главните готвачи по света са използвали въображението си, за да създадат стотици различни видове суфле. „Едно суфле може да бъде чакано, но то никога не чака“ – това е основното правило към което готвачите се придържат, когато приготвят тази интересна френска вкуснотия. Ммм... суфле... Доста е интересно, нали?

Снимки: Az-deteto.bgКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град