интересно

Начало | интересно | Пица с ананас – вкусно и необичайно или недопустимо и нередно – това е новият въпрос, който пак раздели интернет на две

Пица с ананас – вкусно и необичайно или недопустимо и нередно – това е новият въпрос, който пак раздели интернет на две

Аз детето | 2018-09-26

Пица с ананас – вкусно и необичайно или недопустимо и нередно – това е новият въпрос, който пак раздели интернет на две

През вековете на съществуване на човешкото общество е имало много велики дебати и въпроси. Някои от които нямат отговор и до днес, като „Кое е първото: кокошката или яйцето?“, „Пепси или Кока-кола е по-добра?“, „Защо всяка забранена храна е така вкусна?“, „Роналдо или Меси е по-добър?“. Списъкът продължава и продължава и скоро се сдоби с още един такъв подобен въпрос. В интернет се разраства съвсем нов дебат, който разделя приятели и семейства и дори заплашва оцеляването на цивилизацията ни. Добре де – за последното се шегуваме, но наистина въпросът е така обсъждан, че вече го включват и във филмите и той е... Има ли място ананасът върху пица?

За любителите на хавайската пица (класически пай, покрит с ананас и шунка), отговорът е кратко и ясно „Да!“. Въпреки това, много други смятат, че добавянето на супер сладък ананас към иначе солената плънка на пицата е ужасно. Все едно да сложиш диня в бургер! Ти какво мислиш? Обичаш ви ананас върху пицата си или според теб също плодовете нямат място при солените неща! Може и да ви се струва, че този въпрос е твърде смешен, но се дискутира, при това с все повече набираща сила напоследък. И като че ли няма средно положение – или харесваш пица с ананас и се опитваш да убедиш останалите, че не е лоша или пък не я харесваш и правиш същото, но на обратно.

Нехаресващите ананас, често използват като аргумент, че ананасът не е класическа италианска съставка и следователно не трябва да го има върху пицата. Другите обаче пък посочват, че в пиците има много такива съставки и че щом не може ананас, не трябва да има и чушки, маслини, доста видове салами, пиле и сосове. На нас пък не ни остава нищо друго сега освен да ви споделим няколко интересни факта за пицата с плод и вие сами да решите дали ви харесва или не!

Ако случайно обичате хавайската пица, може би ще се изненадате, ако научите, че тя всъщност идва от Канада през 60-те години на XX век. Нарича се обаче Хавайска, защото е много популярна именно там. При това е измислена от грък, който просто живее в Канада. Първоначално никой не харесал новия специалитет, разказва той пред канадската телевизия Си Би Си. След това всички буквално луднали по него, защото в онези дни никой още не смесвал сладко и кисело – освен в китайската кухня. Името „Хавайска“ дошло също и от марката на консервите с ананас, използвани при приготвянето на рецептата. В онези дни пиците се гарнирали основно с гъби, бекон и пеперони, а после всеки започва да слага отгоре каквото си иска: сардини, сьомга, зелени чушки, лук – и хората го ядат, коментира още той.

Хората, които харесват ананаса на пицата си, биха могли да подкрепят предпочитанията си с малко наука. От петте основни вкуса – сладко, солено, горчиво, кисело и пикантно – хората естествено пожелават най-много сладки и солени храни. Ето защо някои солени и сладки комбинации са много популярни. Например, кой не харесва класически солени/сладки храни, като шоколад с бисквитки, сладолед с мента или пък солен карамел? Освен това ананасът съдържа ценни хранителни вещества, включително витамин С и витамин В2.

Така че, ако обичате ананас на пица, яжте я! Кой може да ви спре? Ако не сте фен, не се притеснявайте за това. Нека другите да ядат това, което искат да ядат, което важи и за вас. Ето това за нас е решението на този спор. А вие какво мислите, споделете с нас в коментарите!

Ето и няколко рецепти за пица без ананас от нас:
Свежа зеленчукова пица
Пица в чаша – това вече е шантаво
Необичайна и вкусна пица от картофи
Вкусна и лека пица „Стромболи“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град