интересно

Начало | интересно | Средновековие, Тюдори, Модерно... десертите също могат да бъдат разделени на епохи

Средновековие, Тюдори, Модерно... десертите също могат да бъдат разделени на епохи

Аз детето | 2018-10-03

Средновековие, Тюдори, Модерно... десертите също могат да бъдат разделени на епохи

Това е то, лошата новина за всички от вас, които не харесвате чак толкова историята. Помненето на дати, години и епохи понякога не е никак лесно, но пък всяко нещо в света си има своята история. Нищо не се е появило ей така изведнъж. Това важи и за любимите ни сладкиши, които оказва се имат не само интересна история, но дори и епохи на развитие. И за щастие вие няма нужда да ги учите, а просто да прочетете, защото е доста интересно. Така че ето ги и тях!

Десерти през Средновековието

През Средновековието богатите хора са яли десерти като консервирани плодове, желе и вафли, направени от тесто. Освен това италианците консумирали панетон от най-малко 15-и век, но неговият произход се губи в легендите. Още римляните пък включили яйцата в приготвянето на сладки вкуснотии. През 16-и век захарта била много скъпа, така че повечето хора използвали мед, за да подсладят храната си. Марципанът, също като основа за много десерти, е измислен в Англия и става любим на Тюдорите, които го използвали за ядивни скулптори.

Десертите на Тюдорите

Те оказват особено влияние в кулинарията, защото и до днес десертите, поднасяни на техните трапези, са едни от най-любимите. На Коледа Тюдорите се наслаждавали на пайове, но те имали много по-голямо значение, отколкото днес, тъй като съдържали 13 съставки, които да представляват Исус и апостолите. Хлябът и пудингът се превръщат в общо ястие през 17-и век. Междувременно хората в Англия започнали да ядат кисело мляко още през 17-и век. Тогава се разпространила и модата да се консумира сладолед. През 18-и век хората започнали да ядат дреболии, подобни на модерния десерт. Мусът, също е древен десерт, станал модерен през 18 век.

Модерни десерти

През 19-и век пудингите поемат модерната си „сладка“ форма. С Индустриалната революция започва и масовото производство на торти и желе, а през 1837 г. Алфред Бърд изобретил пудинг на прах. Освен това през 19-и век са създадени множество нови десерти. Междувременно Нанси Джонсън е измислила ръчна машина за сладолед през 1843 година.

Снимка: pixabay.com

Вижте още няколко захарни текстчета от нас:
Бонбоните – сладка радост за всички
Как мислите – „гъбата“, която виждате на снимката дали е вкусна и сладка?
Знаете ли какво е маршмелоу? А как се прави?Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град