любопитно

Начало | любопитно | Водните пързалки са забавни, но знаете ли как точно действат?

Водните пързалки са забавни, но знаете ли как точно действат?

Аз детето | 2021-08-25

Водните пързалки са забавни, но знаете ли как точно действат?

Спускахте ли се по водната пързалка това лято? Или може би поне миналото или някой път? Няма как да не сте! Всеки поне веднъж се е наслаждавал на това интересно лятно забавление! Но докато сте вървели към пързалката, забелязвали ли сте, че тя е много по-висока, отколкото изглежда, когато си малко по-далече. Ако се замислите за това, докато чакате да се спуснете, може да започнете да се чувствате малко нервни, особено ако се страхувате от височини. И това е нормално! Много хора се чувстват притеснени, преди да се спуснат. Но ако сте от тези, които се страхуват повече, може би ще ви помогне ако научите малко за това как работят водните пързалки.

Подобно на влакче в увеселителен парк, водните пързалки разчитат на физиката. Може да сте учили за различните видове енергия в училище. Водните пързалки зависят както от потенциалната, така и от кинетичната енергия. Знаете, че спускането по водната пързалка обикновено започва на върха на няколко стълби. Докато се изкачвате по тези стълби акумулирате потенциална енергия. Тя достига своя връх, когато заемете позицията си в горната част на пързалката. Когато потеглите надолу по пързалката, тази потенциална енергия се превръща в кинетична енергия – енергията на движение. Пътуването надолу по пързалката също разчита на гравитацията. Гравитацията ви привлича към земята и така помага да се ускори пътуването ви по водната пързалка.

Разбира се, триенето също играе роля. Независимо дали човек се пързаля по гръб, върху дюшек или с нещо друго, контактът с пързалката причинява триене. Това може да забави спускането. Триенето обаче се намалява от една от основните части на водна пързалка – самата вода! Слоят вода, който тече по пързалките, помага да се движите по-бързо. Дизайнът на самата водна пързалка също влияе върху движението. Някои пързалки имат по-стръмен наклон от други. Това ще увеличи скоростта на спускане. Освен това някои пързалки са прави, което също прави пътуването по-бързо. Водните пързалки, които се извиват, могат да намалят скоростта, но също така предлагат тръпката от внезапни промени в посоката.

Много деца и възрастни все още си задават въпроса: Безопасни ли са водните пързалки? Спазването на правилата ще ви помогне да се предпазите. Никога не се спускайте по водната пързалка по корем и не се опитвайте да спрете по време на спускането. И двете действия могат да причинят сериозни наранявания. И следвайте правилата на самия обект, които задължително трябва да са написани на видно място. Ако пък няма такива, по-добре изберете друга водна пързалка.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град