Инициативи

Начало | Инициативи | Вълнуващо и образователно „Еколято“ очаква децата на Разград

Вълнуващо и образователно „Еколято“ очаква децата на Разград

Аз детето | 2022-07-04

Вълнуващо и образователно „Еколято“ очаква децата на Разград

Програмата за екологично възпитание на подрастващите в Разград, известна като „Еколято“, вече 25 години събира ученици от града през лятната ваканция. Началото на тазгодишното издание на инициативата, организирана от Община Разград и Центъра за ученическо техническо и научно творчество беше поставено с тържество пред Общинския културен център. Заместник-кметът Хабибе Расим приветства участниците и организаторите на инициативата и пожела на младите хора да участват с вдъхновение в дейностите по обогатяване на екологичното им образование, както и да имат весело и ползотворно лято.

Свободното от учене време през това лято ще бъде полезно и приятно за 120 ученици от пети до осми клас от града. Децата са разпределени в осем ваканционни групи на три смени, всяка от по две седмици, каза за БТА директорът на ЦУТНТ Цветанка Русева. По думите ѝ този дългогодишен период, в който инициативата е реализирана, показва нейната устойчивост и постоянен интерес. Русева обясни, че програмата на „Еколято“ е изпъстрена с много творчески изяви и редица екологични дейности на открито, провеждани от педагози от Центъра. Провеждат се беседи, дискусии и тренинги с различна тематична насоченост. Децата участват в срещи с кариерен консултант, който им дава насоки в областта, в която да продължат да се развиват.

Полезни и приятни са и посещенията на образователни, културни и исторически обекти и места. Заключителен елемент в края на всяка смяна от „Еколято“ е Детската академия по безопасност. „Еколято“ е изпълнено с приятни емоции и приключения, вълнуващи срещи с много хора, каза за БТА 12-годишната Тея Валентинова. Тя участва в инициативата за трета поредна година и е щастлива, че и това лято ще прекара част от лятната си ваканция с педагогическите специалисти от Центъра. Като забавна, интересна и полезна определи инициативата и 12-годишният Павел Марчев.

За него участието в общинската програма е второ поред. Обичам да съм сред природата и сред приятели, радвам се, че ще полагаме усилия в екологични дейности, и се надявам с примера си да заразим повече хора да се грижат за опазване на околната среда, допълни той.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град