Инициативи

Начало | Инициативи | 10 дни творчески инициативи за малки и големи от Габрово

10 дни творчески инициативи за малки и големи от Габрово

Аз детето | 2022-06-14

10 дни творчески инициативи за малки и големи от Габрово

Десетдневка на творческите инициативи ще има в габровския централен квартал „Шести участък“. От 17 до 26 юни кварталът, в който през 19-ти век са се заселили първите габровци, ще бъде домакин на разнообразни творчески прояви. Това съобщиха от пресцентъра на общината, цитирани от БТА. Десетдневната програма си поставя за цел да покаже потенциала на мястото и да провокира интерес сред местните жители, туристите, бизнеса и организациите за култура, обясни Миглена Въгленова от общината.

Тя информира че всички събития от програмата „10 дни култура в „Шести участък“ ще са със свободен вход, а организатори на инициативата са община Габрово и „Студио Комплект“ – София, в рамките на проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (CИНЕМА). Събитията започват на 17 юни (петък) от 16:00 часа пред музейната Дечкова къща с работилница за направа на цветя от беленица. Под ръководството на аниматори от музея „Етър“ деца и възрастни ще плетат предмети за бита и за украса с царевична шума. Ще бъде показана и фотографска изложба „Етнообектив“, посветена на Еньовден. От 18:00 часа същия ден на крайречната улица „Аврам Гачев“ ще бъде открита пътуващата изложба „Устойчива мода и дизайн от страните на Вишеградската група“. Проектът на Унгарския културен институт представя добри подходи за екологично производство в модната индустрия.

Студиото за документален театър „Вокс Попули“, заедно с габровския драматичен театър „Рачо Стоянов“ ще разиграят по калдъръмените улички на старинния квартал етюди под наслов „Шест истории от Шести участък“. Това ще стане на 17, 18 и 22 юни от 19:00 до 20:00 часа, а желаещите да се включат трябва да се запишат предварително. От 18 до 26 юни в сградата на читалище „Будителите 2017“ образователната платформа „Ноу-Хау Шоу-Хау“ (Know-How Show-How) ще има творческа работилница за създаване на градски мебели и дизайнерски обекти.

На 24 юни от 14:00 до 17:00 часа в залата на неправителствената организация „Централна Стара планина“ ще се се състои работна среща за творческа промяна на „Шести участък“. Идеята е да се съберат предложения по разработването на тригодишен план за действие за трансформацията на квартала. Съботният ден, 25 юни, ще предложи избор от иновативни и интригуващи формати. Началото е в 11:00 часа пред Дечковата къща, където екипът на фондация „Прочети София“ ще очаква габровци и гостите на града за литературен маршрут в „Шести участък“. Бутиковият градски тур ще разкрие детайли от литературната ни история през разнородни ракурси.

От 16:00 часа в Дома на хумора и сатирата ще се състои дискусията „Устойчиви практики в дизайна и модата“ с участието на студио Prasklo (Чехия) и Katalin Huszar (Унгария). Денят ще завърши с представяне на резултатите от проекта на „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier) „Въпрос навреме“ – работилница за изработка и отпечатване на социални плакати. Мястото е пред Туристическия информационен център, а часът – 18:00.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град