любопитно

Начало | любопитно | Уткягвик – градът в който ще бъде нощ за 65 дни

Уткягвик – градът в който ще бъде нощ за 65 дни

Аз детето | 2018-11-26

Уткягвик – градът в който ще бъде нощ за 65 дни

Нормален неделен ден! Всички хора са навън и се наслаждават на последните лъчи на слънцето и дневната светлина. Тя наистина е последна за цели 65 дни. От днес градчето с население 4 хиляди души ще потъне в тъмнина! Това не е началото на нов апокалиптичен филм, нито анотацията за нова научнофантастична книга. Това е съвсем реално събитие, което се случва точно в момента. За щастие обаче не у нас, а далеч в Северна Аляска! Градчето се нарича Уткягвик и всяка година преживява така наречената Полярна нощ! От днес до края на януари 2019 хората ще разчитат на светлина единствено в домовете си и от уличните лампи по улиците. Е, разбира се понякога ще имат възможност и да се наслаждават на невероятно красивото Северно сияние. Макар че те дотолкова са свикнали с тъмнината и красотата, че не им прави особено впечатление.

Представяте ли си обаче какво е да ходите на училище, да си пишете домашните и да излизате да играете навън при цели 65 дни тъмнина! При това дори и в последния светъл ден жителите на Уткягвик са могли да се насладят само на 64 минути дневна светлина. Градчето се намира на 514 километра над Северния полярен кръг и това е причината при тях да се наблюдава такова интересно явление. Всички градчета и селца намиращи се в тази област преживяват полярна нощ. Но в Уткягвик тя е най-дългата.

Дългите полярни нощи започват от Северния полюс, по време на есенното слънцестоене, след което бавно започват да се разпространяват на юг, към Арктическия кръг, до Зимното слънцестоене в края на декември. По време на полярната нощ температурите в този малък град, който сега е в тъмнина, са от -20 до -23 градуса по Целзий. Междувременно температурите през нощта падат от -23 до -28 градуса по Целзий. Представяте ли си! Хората там обаче са свикнали и това почти не им прави впечатление. Децата продължават да ходят на училище и да излизат навън да си играят.

„Това се случва всяка година.“, обяснява синоптикът Джъдсън Джоунс от CNN. „Ако живеете отвъд Полярния кръг ще има ден, в който слънцето ще залезе за останалата част от зимата. Добрите новини? То ще се върне и през лятото няма да залезе с дни!.“, казва метеорологът. Северната част на Аляска се намира над Полярния кръг и Уткягвик не е единственият град, в който ще се наблюдава полярната нощ, но той първи я посреща заради разположението си. Освен жителите на Уткягвик, тези в Кактовик, Пойнт Хоуп и Анактувук Пас ще живеят без слънчеви лъчи идните два месеца. Последният залез ще бъде между края на ноември и началото на декември.

Снимки: ReutersКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град