любопитно

Начало | любопитно | Баба Зима скоро ще е тук и ние ви даваме 10 причини, заради които да я харесвате

Баба Зима скоро ще е тук и ние ви даваме 10 причини, заради които да я харесвате

Аз детето | 2018-12-21

Баба Зима скоро ще е тук и ние ви даваме 10 причини, заради които да я харесвате

Сигурно често сте чували от възрастните, че зимата е най-лошият сезон от всички – студено е, има сняг и човек лесно си мокри краката и настива. Да, може и така да е, но като всеки сезон и зимата си има причини, поради които да я харесваме или да не я харесваме. Независимо дали е студена и мъглива, слънчева. Зимата винаги прави всичко по-красиво със снега си! Затова ние сме много щастливи, че тя вече потропва на вратата и съвсем скоро официално ще дойде тук! Това ще се случи тази нощ, когато повечето от нас ще си спят кротко в топлите легълца. Всъщност това се нарича зимно слънцестоене, сигурно сте го чували?

Със зимното слънцестоене идва и най-дългата нощ в Северното полукълбо и най-краткият ден.
От утре денят започва да нараства, докато се изравни с нощта с идването на пролетното равноденствие. Астрономическата зима тази година официално настъпва на 22 декември в 00:23 часа. Да, зимата е прекрасна и вече настъпва! Правим си снежни човеци, замеряме се със снежни топки и се забавляваме. Можем дори да се разхождаме с часове с фотоапарат в парка и да снимаме и да се наслаждаваме на красотата на това време от годината. Нали така? Тези причини обаче са за всички, които не мислят така. Все пак не всеки обича зимата. Някой „незимолюбители“ виждат в този сезон един голям недостатък – студено е! Но това ли е всичко? А има толкова причини, заради които да харесваме зимата!



1. Вярвате или не, зимата е най-краткият сезон! Въпреки че и тя е около 3 месеца като всеки сезон, хубавото е, че тя е по-кратка с цели два дни или в най-лошия случай с един. Но пак си е по-кратка.

2. Зимата е най-празничният сезон. Все пак точно през нея са най-хубавите, вълнуващи и шарени празници от годината – Коледа и Нова година.

3. Вече споменахме, че през зимата е най-готиното забавление, което просто няма как да се случи през друг сезон поради липсата на сняг: замеряне със снежни топки, правене на снежни човеци, пързалки или просто да наблюдаваме това бяло вълшебство.

4. През зимата ваканцията е най-веселата и хубава и пак заради снега и празниците. Вярно че лятната е най-дългата, но понякога става скучна, нали? А през зимата това няма как да се случи, достатъчно дълга е, но не чак толкова и има сняг и хубави празници.

5. Зимата е най-уютното време в годината. Навън може да е студено, но съгласете се, че няма по-подходящо време от годината да се настаним на удобно кресло, да се увием с топло одеяло и отпивайки вкусен чай или сладък горещ шоколад да гледаме навън или да се потопим в интересния свят на книгите. Можем да опитаме това и през лятото, но няма да е същото, най-малкото, защото не е време за топли напитки.

6. Не сте ли забелязвали, че зимата е най-красивият сезон? В крайна сметка само тогава в небето летят бели и красиви снежинки, дърветата стават такива все едно са от сребро, а скучният сив град с големите си сиви блокове се „облича“ в красива бяла рокля. Ах, каква красота!

7. Зимата е най-оптимистичното време в годината, защото с голям оптимизъм чакаме тя да свърши, а след нея следва още по-красивият сезон – пролетта. Какво по-оптимистично от това. ;-)

8. Зимата предлага много възможности за творчество, дори сама ни го показва. Какво по-подходящо време от това да се опиташ да прерисуваш красивите форми, които скрежът е оставил по прозореца ти. Може пък да откриеш, че си страхотен художник или дори можеш сам да си изплетеш шал, който да те пази от студа навън.



9. Зимата се грижи добре за нашето здраве. Какво по-подходящо време от зимното за закаляване на имунитета ни!

10. Зимата е най-непредсказуемото време на годината. По-изненадваща е дори от настроенията на Баба Марта! Един ден е слънчево и почти топло, а на другия вали луд сняг и духа силен студен вятър.

Е, „зимонелюбители“ променихте ли си мнението за зимата вече? Смятате ли, че зимата има и друг плюс, който не сме казали? Споделете в коментарите – ще се радваме!

Снимки: Az-deteto.bg



Коментари
1 коментар

Дефне , 11 г.,

Публикувано на 28.02.2022

Аз много ви харесах сайта!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град