любопитно

Начало | любопитно | 15 интересни факта за Коледа

15 интересни факта за Коледа

Аз детето | 2018-12-25

15 интересни факта за Коледа

Коледа най-после е тук! Време е за забавления с приятели и семейството и за много подаръци. Време  е за весели моменти зпълнени с цветове и красиви послания, които за мнозина идват заедно с красиви цветни подаръци и много топли мисли за приятелите и семейството. А ние подготвихме 15 интересни факта за най-семейния, най-уютния и светъл празник от годината! Вижте ги!
 
1. Оригиналът на Дядо Коледа е Свети Никола, който е живял през трети век и е бил известен с това, че е оставял тайно пари на бедните. Поемата за него написана през 1823 година е известна като „Нощта преди Коледа“ и това вероятно го свързва с днешната представа за добрия белобрад старец.
 
2. Папа Юлий І (епископ на Рим) първи е обявил Рождество Христово – 25 декември като официален празник.
 
3. Интересно е да се отбележи, че коледните дръвчета растат в продължение на около 15 години преди да станат готови за продажба.
 
4. Американците купуват 37,1 милиона истински коледни елхи всяка година, а 25 % от тях са от специалните 5000 разсадници за елхи на територията на страната.
 
5. Песента „Jingle Bells“ е първата песен, която е изпята в Космоса. Това се е случило на 16-ти декември 1965 г., когато астронавтите Том Стафорд и Уоли Шира са я изпели на Gemini 6.
 
 
6. Дядо Коледа има различни имена по целия свят. В Германия той се нарича Крис Крингъл, докато в Италия той е Бабо Натале (Babbo Natale), във Франция – Ноел, а в Русия – Дядо Мраз (Дед Мороз), в САЩ – Санта Клаус.
 
7. Според данните на UNICEF в света има около 2 милиарда деца на възраст под 18 години. Ако има средно по 2,5 деца на домакинство, Дядо Коледа ще трябва да направи около 800 милиона посещения на Бъдни вечер и да пропътува около 350 милиона км.
 
8. Според рекордите на Гинес най-високото отсечено коледно дърво е бор с височина 67 метра и е изложено през 1950 г. в Сиатъл, Вашингтон.
 
9. Първият документиран човек, украсил коледно дръвче, е реформаторът Мартин Лутър (1483 г. – 1546 г.). Според легендата толкова бил удивен от красотата на звездите, блещукащи между клоните на борчетата, че донесъл у дома си едно дръвче и го украсил със свещи, за да сподели картината с децата си.
 
10. През 1886 година французите дават на САЩ най-големия коледен подарък правен някога – Статуята на свободата.
 
11. В миналото на Бъдни вечер в камината или в огнището се палел специален пън, наречен „бъдник“. При някои народи той бил от ела, при други от круша, дъб или бук.
 
12. Първата изкуствена коледна елха е направена в Германия. Била украсена с гъши пера, боядисани в зелено.
 
13. Коледните топки по елхата са не просто играчки, а символ. Във Витлеем живеел беден художник. Когато се родило бебето Исус, той не притежавал нищо, с което да го дари. И решил да му подари своето изкуство. Застанал пред яслата и като жонгльор прехвърлил няколко топки в ръцете си. Бебето се усмихнало. Оттогава топките станали един от символите на този празник.
 
14. Стара легенда разказва, че сладкар намислил да почете празника, като изработи от тръстикова захар шарени бонбони. Решил бонбоните да бъдат в червено и бяло и извити като бастунчета. Така всъщност се родили коледните захарни бастунчета. Те обаче не са точно бастунчета, а символизират буквата J – като името Исус.
 
15. Традицията да се разменят подаръци за Коледа не е свързана с християнството, а е езическа. В далечното минало на този ден римляните почитали бога на земеделието Сатурн (Кронос при гърците). За да отбележат края на сеитбата, те организирали пиршества и си разменяли дарове като жест на социалното равенство.
 
 


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град