България

Начало | България | Църквата "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат"

Църквата "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат"

Теодор Ивелинов Милков, 12 г., Русе | 2006-08-26

Църквата "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат"

Има едно място в Пирин, откъдето погледната планината изглежда толкова красива, колкото никъде другаде! Мястото е село Добърско. Тук, върховете по планинското било, сякаш са наниз от мраморна огърлица. Невероятната гледка към заснежените върхове успокоява и пречиства погледа на всеки турист, решил да се докосне до това необикновено място.

Село Добърско се споменава за пръв път в Рилската грамота на цар Иван Шишман от 1378г. Сред първите заселници на селото, доста по-рано, са били ослепените Самуилови войници след злощастната Беласишка битка през 1014г. На път към Рилския манастир те били застигнати от зима.

И така, оставайки в Добърско, те потърсили облекчение и изцеление от лечебната вода на аязмото в двора на средновековната църква "Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат". Това предание е намерило отражение и в стенописите на църквата. Тя е била построена през 1614г. като трикорабна базилика, наполовина вкопана в земята според изискванията на османците и изографисана с необикновени фрески, съхранени и до днес. Поразителните цветове са се запазили, благодарение на това, че останали скрити под саждите на свещите.

Трудно е да опиша гледката, която се разкри пред очите ми, когато с моето семейство прекрачихме прага на църквата. Красиви стенописи покриват всеки сантиметър от стените и тавана. Ръката на неизвестния майстор е пресъздала библейски сцени, образите на много светци и светици, местни легенди. Лично кметът на селото – г-н Никола Найденов, с гордост ни показа как на два от стенописите Христос "отлита с космическа ракета".

През 1978г. този безценен паметник на културата е реставриран и записан в списъка на културните паметници на ЮНЕСКО. Също така църквата е включена в списъка на БТС "100 национални туристически обекти".

За нас остана хубавият спомен както за църквата, така и за гостоприемството на местните хора.

Препоръчвам на всеки да я посети!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град