България

Начало | България | Местността Клувията

Местността Клувията

Мария Харева Стратиева – 14 г., Пловдив | 2006-08-26

Местността Клувията

Една от най-големите български исторически забележителности е Бачковският манастир. Основан е през 1083 година. В манастира има стенопис с цар Иван Александър; там е бил заточен св. Патриарх Евтимий.

И макар Бачковският манастир да е широкоизвестен и посещаван от много хора, за повечето от тях е непознато мястото, където е намерена чудотворната икона на св. Богородица – пещера в непристъпните скали в местността Клувията на шест километра от самия манастир.

Иконата с изображението на Божията майка е подарена на обителта от двама грузински пътешественици – Атанасий и Окрамир през 1311г. По време на турското робство, когато манастирът е бил опожаряван шест пъти, е била укрита в пещера от монасите и близо три века никой не е знаел къде се намира. През 1604 година, на втория ден на Великден, две овчарчета видели странна светлина от скалата в Клувията. Покатерили се и видели скритата икона. Отнесли я в храма.

В манастирските книги могат да се прочетат стотици случаи, в които Божията майка е помогнала на дошлите с вяра при нея.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град