важните неща

Начало | важните неща | Трябва да полагаме много грижи за горите

Трябва да полагаме много грижи за горите

Ана-Мария Герасимова, 9 г., Берковица | 2008-04-11

Родена съм в китното градче Берковица, разположено в северозападна България в подножието на Стара планина и детството ми изцяло е свързано с гората.Близо до дома ми се намира хълма “Калето”, в който често се разхождам с мои приятели и го наричаме “нашата гора”.В него има много иглолистни дървета, храсти, билки и тук посрещаме пролетта с първите пролетни цветя- петльови опашки ,кукуряк и теменуги.През лятото е прохладно, могат да се наберат диви ягоди и капини, а през есента събираме шипки и паднали шишарки от иглолистните дървета.Всяка разходка в тази гора ми вдъхва много енергия и ентусиазъм. Зимните разходки в нея също са изключителни, защото дърветата отрупани със сняг са приказно красиви и натежали, образуват снежни тунели, с които те приканват да откриеш тайните в тях.
За тази гора обаче следва да полагаме повече грижи, като я поддържаме чиста и пазим от незаконно изсичане.Това обаче не е достатъчно. Същата следва да се поддържа и чрез засаждане на нови дървета и екзотични храсти, които да я направят привлекателна не само за нас децата, но и за всички туристи на нашия град.
С красотата на своята природа Берковската планина е прекрасно място за туризъм, спортуване и отмора. За да може нашият планински град да очарова всеки с дивната красота на слънчевите изгреви над планинските върхари, с аромата на горски малини, боровинки и диви цветя, носещ се във въздуха, с ромона на планинските ручеи и шума на Хайдушките водопади и Берковска река П Р И К А Н ВАМ всеки един гражданин не само на нашия град , но и от цялата страна посетил Берковския Балкан да ПОСАДИ ПОНЕ ЕДНО ДЪРВО, ХРАСТ ИЛИ РАСТЕНИЕ и с това да допринесе за съхраняването, разрастването и поддържането й.

Участва в конкурса "Детска седмица на гората"


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град