важните неща

Начало | важните неща | "Белият дроб" на земята

"Белият дроб" на земята

Мария Паскова, 14 г., Белене | 2008-04-12

"Белият дроб" на земята

 „Моята гора” — това е словосъчетание , което може да го каже човек, но то е и реално и нереално. Ако човек всяка година засажда поне по едно дърво, то в края на житейския си път той гордо може да каже „това е моята гора”. Тя е на всички, тя се нарича „белия дроб” на земята, тъй като веществото хлорофил, което се съдържа в листата на дърветата, отделя кислород от въглеродния диоксид. Ако няма гори на земята, то може би ние няма да съществуваме. Значението и ролята на гората за живата и неживата природа е огромно. Тя се явява наш противовес. Тя ни помага и да се отпуснем и успокоим, когато се разхождаме.
   Зеленият цвят на листата успокоява очите. Някои дървета раждат и много полезни за човека плодове. Всички тези неща са много важни за живота на хората на земята. Но за да може тя да ни дава полезните за нас свойства, и ние трябва да се грижим за нея. Не трябва да отсичаме дърветата, не трябва да се чупят клони от тях, не трябва да се изкореняват млади дървета. Трябва колкото се може по-често да се садят дръвчета, за да може въздухът на Земята да бъде по-чист. Все повече  се появяват замърсители на въздуха и водата, но ние трябва да опазим нашия въздух, защото ако го изгубим и ние няма да живеем.
  Мога да кажа че България се гордее с чудесна природа , за която ни завиждат много други народи , но ние трябва да я пазим и поддържаме, за да остане все така красива. Когато човек отиде в гората, където и да е тя, той се чувства по-щастлив, дори по-добър.
   Мисля че хората обичат гората, но не им стига времето да отидат там и да се разходят, да засеят някое дръвче. Надявам се за в бъдеще все повече и повече хора ще ходят в гората и ще я пазят.

Участва в конкурса "Детска седмица на гората"

Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град