интересно

Начало | интересно | National Geographic определи – на Земята има пети океан

National Geographic определи – на Земята има пети океан

Аз детето | 2021-07-14

National Geographic определи  – на Земята има пети океан

National Geographic, една от най-изявените и най-видими групи за картографиране в света, официално постанови съществуването на пети океан. Наречен Южен океан, това е водното тяло, което заобикаля Антарктида. По-рано известен като протокът Герлаш, това сливане на най-южните участъци на Тихия, Атлантическия и Северния ледовит океан винаги е било интересно, а понякога и спорно място за океанографите. Решението за обявяване на новия океан съвпада с пускането на Planet Possible, новата инициатива на National Geographic за информиране, вдъхновение и овластяване на хората да живеят по-леко на планетата.

Вместо да отразява промяна в света, Петият океан е рядък пример за нещо, което има за цел да промени планетата.

Географът на National Geographic Алекс Тейт обяснява защо конвенциите за именуване могат да бъдат толкова важни. „Част от картографирането на света използва имена на места и характеристики, които са често използвани сред хората, които описват света, и това навлиза в някои други неща, различни от геополитическото именуване“, каза той пред CNN Travel.

„Океаните са едно от тези неща, затова искаме да следим как учени, пътешественици, писатели, хора използват имената на места“, добави географът. „Преминавате от по-топлите води в Атлантическия, Тихия и Индийския океан до много студените води около Антарктида. И тогава солеността намалява. Там има отделна фауна, така че китовете, някои видове тюлени, пингвини, риби и птици са в изобилие в Южния океан въз основа на тези фактори на околната среда.“, обяснява той.

Въпреки че много страни и организации по света разпознават Южния океан, не всички са на едно и също мнение точно къде се намира. National Geographic официално използва 60-градусовата южна ширина за очертаване на водната граница. Австралия обаче смята всичко на юг от страната си за Южен океан.

Photo by Erastus McCart on Unsplash



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град