новини детски

Начало | новини детски | Стая за ранно детско развитие отваря врати в Столична библиотека

Стая за ранно детско развитие отваря врати в Столична библиотека

Аз детето | 2013-09-23

Стая за ранно детско развитие отваря врати в Столична библиотека

На 24-ти септември в 11 часа в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека (пл. „Славейков” №4А.) ще отвори врати Стая за ранно детско развитие, предназначена за деца от 0 до 5 години. Ремонтът и обзавеждането са осъществени с финансовата подкрепа на Икеа.
Проектът се нарича „Старт в четенето: Стая за ранно детско развитие (0 до 5г.)”. В този проект се използва опитът на водещи световни библиотеки и методическото ръководство на "Гьоте институт" България. Чрез него за първи път в България ще се приложи немският опит от програмата „Три крайъгълни камъка на четенето”.  
"Културата на четенето изисква лоби и ангажираност на известни личности и различни обществени и финансови институции. Целта на проекта е младите семейства да бъдат привлечени да прекарват част от свободното си време в библиотеката, да бъдат запознати със съвременните тенденции за ранно личностно развитие и изключителната роля на четенето в него.
В своите действия Столична библиотека се водим от разбирането за значението на езика за формиране на детската личност, за говора  и общуването, за усвояване на  названията на предмети и символи, за изразяването на чувства и опит при най-малките.
 
Четенето и разбирането на информация има все по-нарастващо значение, а библиотеките стават стратегическо място за изпълнение на тези задачи и на новите  политики на Европейския съюз по въпросите на грамотността.
Столична библиотека е една от най-значимите и динамично развиващи се културни институции в столицата. Тя осигурява равен и свободен достъп за всички категории читатели, независимо от възраст, образование, професия, религия и интереси. Събира, съхранява, организира и предоставя за ползване универсални по вид, език и съдържание библиотечни колекции.  Библиотеката предоставя достъп до културните изяви на всички изпълнителски изкуства, популяризира културното наследство и постиженията в изкуството, насърчава междукултурния диалог и културното многообразие.

Столична библиотека и Икеа вярват, че направата на детския кът в една от най-големите обществени библиотеки в страната ще даде старт на този дълготраен проект за стимулиране на детското четене, който с времето  може да се превърне в културен процес за столичани и пример за останалите библиотеки в България.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град