новини детски

Начало | новини детски | Шестото издание на "Детски панаир" в София се задава със скелет на 10 млн. години

Шестото издание на "Детски панаир" в София се задава със скелет на 10 млн. години

Аз детето | 2013-09-12

Шестото издание на "Детски панаир" в София се задава със скелет на 10 млн. години

Единственият в света реставриран скелет на род Дейнотериум, дълъг 7 метра и висок 4.20 метра, ще бъде показан в рамките на "Детски панаир" № 6 в София на 14-ти и 15-ти септември. Гордостта на палеонтолозите е изградена от автентично запазени кости (повече от 90%) и реставрирана от ст.н.с. д-р Иван Николов в продължение на седем години.

Дейнотериумът е загинал преди около 10 милиона години, а скелетът е намерен през 1965 г. в плиоценските пясъци край с. Езерово, Пловдивско. Експонатите ще са изложени в Музей по палеонтология и исторична геологияна Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В изложбата могат да се видят основните фосилни безгръбначни и отчасти растителни организми от палеозоя до кватернера, както и скални образци и вкаменелости. В музея се намира единствената в България колекцията от геоложки карти.

Пак в СУ, в Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, посетителите ще могат да разгледат единствената в България колекция от метеорити. В момента колекцията съдържа 42 образеца, сред които четири, открити в България. Музеят е единственият извън пределите на Русия, който притежава парче от Тунгуския метеорит.
„Говорим за наистина уникални експонати, които трябва да се видят. Обещавам ви, че децата ще бъдат изключително впечатлени. – споделя Станка Желева – Председател на Фондация Easyart, организатор на "Детски панаир" и продължава: Освен тези новости в програмата на Панаира са включени още интересни активности, това издание ще изненада и с нови експонати в Природонаучния музей, както и със специална игра и беседа в некропола на „Св. София”.

Посетителите имат възможност да избират между над 50 различни прояви под формата на арт ателиета, спорт, много музика, спектакли, танци и игри в музеите. Освен новите инициативи организаторите запазват и всички успешни ателиета и игри от предишните издания на панаира: изкуство и рисуване, стъклопис, макиаж, грънчарско ателие, и др. Уроци по готварство малчуганите ще могат да взимат от Ути Бъчваров.

Спортовете също не са пренебрегнати – децата ще могат да поиграят шах, да се забавляват на стената по катерене или да играят зумба или художествена гимнастика, както и десетки други инициативи.

Фестивалът предлага двудневна разнообразна програма от ателиета и игри с напълно свободен достъп, които дават възможност на децата да се докоснат до света на творчеството, културата, образованието и спорта под формата на арт ателиета, спортни състезания, много музика, спектакли, танци, игри за най-малките и уоркшопове за по-големите. Децата ще могат по забавен начин да открият едни от най-забележителните музеи и галерии в София.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град