покани

Начало | покани | Специално пътуване отбелязва годишнина от първия влак по теснолинейката

Специално пътуване отбелязва годишнина от първия влак по теснолинейката

Аз детето | 2021-07-30

Специално пътуване отбелязва годишнина от първия влак по теснолинейката

БДЖ и Гражданско сдружение „За теснолинейката“ организират пътуване със специална композиция по повод навършването на 95 години от потеглянето на първия влак по теснопътната жп линия Септември – Добринище. За отбелязването на годишнината на 1 август любителите на теснолинейката ще могат да пътуват със специално осигурен за тях влак, който ще се движи по маршрута от гара Септември до най-високата гара на Балканския полуостров – гара Аврамово, съобщават от държавната железница.

Атракционният влак ще пътува в състав от стандартни пътнически вагони и товарни вагони, каквито смесени композиции са пътували всеки ден по линията до спирането на товарното движение в началото на века. Към състава на влака ще бъде включен и вагон бистро. Композицията ще замине от гара Септември в 10:45 ч. и ще предложи богата туристическа програма за своите пътници. По време на пътуването са предвидени престои на влака в гара Цепина за разглеждане на Дом-музея на теснолинейката, гара Велинград, гара Цветино – една от най-колоритните по маршрута и за фотопауза в дивата местност край спирка Света Петка, където в миналото парните локомотиви са зареждани с вода.

В гара Аврамово композицията ще престои час и половина, където пътуващите ще могат да се насладят на приятна разходка или пикник в красивата планинска местност. При пътуването от Аврамово до Септември влакът ще престои на новата планинска спирка „Стоян Митов“, открита в чест на 100-годишнината от приемането на закона за построяване на теснолинейката, както и на спирка Велинград-юг, разположена в непосредствена близост до известния велинградски парк „Клептуза“. Композицията ще пристигне на гара Септември в 18:35 ч.

Цената на двупосочния билет е 45 лв. за един пътник с включено запазено място в двете посоки. Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно без да ползват отделно седящо място, като при закупуване на билети е необходим документ, удостоверяващ тяхната възраст.

БДЖ напомня, че децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител. Билети могат да бъдат закупени от билетните каси в гарите София, Пловдив, Септември, Пазарджик и Велинград.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град