малък готвач
Сладките лимонови кексчета на Лили
Знаете ли, че по-малко от една трета от децата по света не обичат лимони и нищо свързано с тях. Това не е толкова невероятно разбира се, все пак лимоните са страшно кисели и.. много кисели. Но знаете ли, кое е невероятното, че половината възрастни по света също не обичат лимони и дори не си го признават. А някои дори карат децата да ядат, защото били полезни, докато те самите не искат. Колко са странни тези възрастни понякога. Но ето, че едно малко момиченце, с малка помощ от майка си, е измислило как да хапва лимони и те да са вкусни, сладки и дори красиви. Представяме ви уникалните лимонови кексчета на Лили. Ние ги опитахме, опитайте ги и вие!
Необходими продукти:
- 140 г масло
- 100 г захар, по възможност кафява
- 1 лимон
- 2 яйца
- 140 г брашно
- пакетче бакпулвер
За украсата:
- 85 г масло
- 175 г пудра захар
- 1 лимон
- шоколадови пръчици или други захарни декорации, каквито ви харесват
Приготвяне:
Първо да кажем, че след като ще се работи с разтопено масло е много добра идея мама или защо не и татко или баба, дядо, да ви помагат.
1. Разтопете маслото на котлона или в микровълновата фурна. Мама знае най-добре как става това. След това нека да пусне печката на 160 градуса да се нагрее.
През това време сипете маслото и захарта в подходяща купа и бъркайте докато двата продукта се смесят много добре. Захарта трябва да се разтвори, а маслото да стане леко пухкаво. Това понякога отнема повече време, но си струва, заради вкуса и красотата, която ще получите после. Изстискайте сока от лимона и го добавете към сместа. А можете и направо отгоре да стискате. Хубавото на лимоните е, че сокът им се изстисква много лесно. Към тези продукти добавете и двете яйца и отново разбърквайте, но този път бавно и полека докато се смесят хубаво. След това добавете и брашното и бакпулвера и отново бъркайте докато се получи еднородна смес.
2. Най-добре ще е да имате форма за кексчета, но ако нямате, винаги можете да купите и еднократна такава.
3. С лъжица внимателно разпределете от тестото във всяка форма. Добре е да я напълните само до половината, защото кексчетата би трябвало да бухнат.
4. Печете около 18-20 минути, докато станат златисти отгоре.
5. Не бързайте да ги вадите веднага от фурната, просто я изключете и ги оставете, имате да приготвяте украса.
Докато чакате да се охладят, пригответе украсата. Отново разтопете и останалите 85 грама масло. След това към него добавете пудрата захар и го разбъркайте добре, направо го „набийте“, трябва сместа от масло и пудра захар да стане много пухкава. Към нея добавете лимоновия сок от другия лимон и малко от кората му, като преди това помолите мама да я настърже.
Извадете кексчетата от фурната, трябва вече да можете да го направите спокойно и да са изстинали. Намажете ги с плътен слой от сместа и отгоре украсете с любимите си захарни украси или пък малки бонбонки.
Ето, вече имате прекрасни лимонови кексчета, които биха се усладили на всяко ваше приятелче, а дори и на семейството.