малък готвач

Начало | малък готвач | Шоколадови снежинки

Шоколадови снежинки

Аз детето | 2015-12-21

Шоколадови снежинки

Тази Коледа се очертава да няма сняг, но това не бива да разваля празника, нали? Ако навън няма сняг, то ние сами ще си направим, затова искаме да ви предложим една страхотна и уникална рецепта за снежинки от бял шоколад. Толкова красиви стават, че дори не можете да повярвате, че могат да се ядат. А са и толкова сладки. Освен това се правят лесно и забавно. Единственото, което трябва да запомните е, че ако сте под 12 години, може би ще ви трябва помощта на възрастен, но пък дори той няма да съжалява, когато види крайния резултат. Отлични са както за хапване сега, така и за вкусна коледна украса, от която да си хапвате на Коледа. Идеални са и като десерт за празничната коледна трапеза. С една дума са просто страхотни!

За снежинките ще ви трябват:

  • 2 бели шоколада
  • шприц
  • хартия за печене
  • лист хартия
  • захарни перли за украса


Как се правят:
Първото, което трябва да направите е върху лист хартия да си принтирате този шаблон на снежинка. Ако пък не ви харесва, можете да си нарисувате. Така направете целия лист в снежинки една до друга. Сложете го върху дъното на голяма и не много плоска тавичка. След това върху нея сложете хартия за печене и вижте дали очертанията на снежинките се виждат ясно. Ако е така, значи работата ви дотук е приключила, ако не – удебелете линиите с черен маркер така, че да се виждат.


След това започва и истинското готвене. Разтопете белите шоколади по един от тези два начина, като запомнете че и при двата начина трябва да начупите шоколада на парченца:
1. Традиционният метод на топене на шоколад е да се използва двоен съд за водна баня. Съдът се състои от една тенджера, в която се налива гореща вода, и купа, която се слага върху тенджерата. Шоколадовите парченца се поставят в горната купа, за да могат да се разтопят внимателно, без директно подгряване от котлона. Ако нямате специализиран съд за водна баня, всеки метален или стъклен съд, който приляга плътно над горната част на тенджера може да се използва.

Налейте достатъчно гореща вода в тенджерата, за да затопля добре, но не прекалено много, че да докосва купата, в която е шоколадът. Загрейте тенджерата на слаб огън, докато водата започне да къкри, след това изключете котлона и сложете купата с нарязания на ситно шоколад над водата. Ако се налага да разтопите големи количества шоколад, започнете с 1/3 от необходимото ви количество и повтаряйте процедурата на партиди. Добавяйте парчета неразтопен шоколад само ако шоколадът в купата е разтопен напълно. Изчакайте парчетата шоколад да започнат да се топят, а след това внимателно разбърквайте с пластмасова шпатула. Когато почти всичкият шоколад се е разтопил, отнемете купата от тенджерата и разбърквайте непрекъснато, докато се получи лъскава, гладка смес и шоколадът е разтопен напълно.

2. Микровълновата е много удобно средство за топене на шоколад. Ако се използва правилно, тя може да разтопи шоколад по-бързо, отколкото на водна баня, при това със съвсем минимални усилия. Най-важната част е да се избере подходящ съд. В идеалния случай, изберете купа, която може да се ползва в микровълнова фурна безопасно и остава хладна или леко затоплена ако се ползва няколко минути. Ако купата е твърде гореща и не може да я държите, следователно тя е твърде гореща за вашия шоколад. Ако се стигне до прегряване на шоколада, незабавно добавете още нарязани дребни парченца охладен шоколад, и разбърквайте непрекъснато.

За предпочитане е шоколадът да се стопи на ниска мощност (около 50%), за да се избегне прегаряне. Ако микровълновата ви фурна не разполага с такава възможност, загрявайте шоколада на по-кратки интервали от време и разбърквайте между всеки интервал. Приложете същата процедура ако не разполагате с функция, която да върти съда, тогава завъртайте купата след всеки интервал.

Изчакайте 2-3 минутки да не е много горещ и изсипете шоколада в шприц. Ако нямате такъв просто вземете един найлонов плик, и отрежете едно от долните му връхчета, получава се същият ефект. След това внимателно запълнете шаблоните с бял шоколад. Все едно оцветявате картинка, само че с шоколад. Това изисква доза търпение и малко повече време понякога, но си струва. След като сте готови с това, украсете снежинките със захарни перли и ги оставете за 1-2 часа шоколадът да се втвърди.



Това е всичко, не е толкова трудно, нали? Накрая ще имате красиви и неочаквано сладки снежинки! Освен че стават за ядене, те са и идеална украса за торти и кексчета.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град