малък готвач
Приказни коледни кексчета
Вече навлязохме в най-хубавия и празничен месец от годината – декември. Предстоят ни така дългоочакваните цяла година Коледа и Нова година. Цветни и несъмнено прекрасни празници. Време е за украса, подаръци, весело прекарване със семейството и приятелите и несъмнено вкуснотии за похапване. Предполагаме, че мама всяка година прави коледни сладки и традиционните за нашата страна други вкусни неща за ядене. За тази година обаче ви предлагаме и нещо ново, вкусно и приятно, което несъмнено ще допълни коледното ви настроение и ще зарадва всички вкъщи.
Първо трябва да помолите мама да направите заедно кексчета, каквито решите и по вашата любима рецепта, няма значение коя е тя. Ако пък се опъва, обяснете й колко добре ще си прекарате заедно и каква коледна изненада сте подготвили за кексчетата и ще я направите сами. След като кексчетата са готови и изстинали е ваш ред да им придадете незабравим коледен дух.
Необходими продукти:
- половин пакетче масло
- пакетче крема сирене
- 1 пакетче ванилия
- 2 чаши пудра захар
- солети
- бонбонки например като „Ем Енд Емс“
- шарени шоколадови пръчици или топчета
- хартия за печене
- пластмасова чаша
Как се прави:
След като вече имате кексчета сложете ги в подходяща чиния. В голяма купа сложете маслото и крема сиренето и бъркайте докато стане еднородна смес. Това понякога отнема време, но нали знаете – хубавите неща стават бавно. ;-) След това добавете и ванилията и крема сиренето и отново бъркайте, докато всичко се смеси хубаво. След това с тази смес намажете кексчетата отгоре. Това всъщност е нашата снежна коледна глазура.
А сега идва и тържественият момент за коледните елхички. Вижте ги само – красота.
И така. Сложете бонбонките в пластмасовата чаша, но само зелените, все пак ни трябват елхички, другите можете да си хапнете. Пуснете ги в микровълновата за минута да се разтопят. Ако пък искате да стане без проблеми вече и в България се продават специални шоколади, наричат ги candy melts, можете да купите зелен такъв и да го разтопите по същия начин. Резултатът с него ще е гарантиран. След това изчакайте около 1-2 минути, да не е прекалено горещо. През това време можете да подготвите полето за работа за елхичките: сложете хартия за печене в тава. Наредете солети на около 4 пръста разстояние една от друга. Броят на солетите трябва да е колкото кексчетата ви. Сипете разтопения шоколад в шприц или ако нямате в найлоново пликче, на което после отрежете единия ъгъл. След това внимателно изстискайте струйка шоколад, като я оформяте като коледно дръвче. Лесно е, просто движете ръката си наляво, надясно и надолу. Нека половината солета бъде покрита. След това веднага поръсете с шарени шоколадови пръчици. Поставете в хладилника за около 10 минути.
След това идва и най-готиното. Внимателно отделете коледните елхички от хартията, трябва да е лесно. След това просто леко ги забодете върху кексчетата и готово. За по-голям ефект можете да поръсите кексчетата и с кокосови стърготини, все едно току-що е навалял сняг.
Това е всичко, имате чудесна коледна изненада за семейството и за вас самите!
Вижте още:
Палачинки „Дядо Коледа“
Коледна торта „Къщичка в гората“
Кристина , 13 г.,
Публикувано на 23.12.2020
После кексчетата необходимо ли е да седят в хладилника зареди маслото и крема сиренето?
От редакцията: Не точно, нашите ги оставихме за около половин час на по-студено на терасата и си стегнаха достатъчно добре.
Nikola , 12 г.,
Публикувано на 21.12.2021
Харесват ми кексчетата може и аз да си взема
Валентина , ,
Публикувано на 22.12.2021
Може ли да ми кажете откъде да закупя candy melts?
От редакцията: В по-големите вериги супермаркети, а вероятно ще намерите и други места, ако напишете candy melts в Гугъл.