Растения и животни

Начало | Растения и животни | Има ли звезди в морето?

Има ли звезди в морето?

Аз детето | 2019-07-05

Има ли звезди в морето?

Можете ли да се сетите къде освен на небето има звезди? Сетихте ли се вече... да – в морето. Морските звезди са ветераните на морското дъно – те живеят там от около 450 милиона години. Морските звезди са безгръбначни животни от клас Бодлокожи. Името си са получили, защото имат формата на звезди. Съществуват повече от 1500 вида от тези животинки, като всички живеят само в топли и солени води – никак не обичат сладката вода.

Едно от интересните неща в тези морски животинки е тяхното тяло – те нямат глава, както всички други животни. Имат пипала, най-често пет, но на някои видове им израстват и до 40. Тези пипала са свързани чрез централен диск, централната част на тялото на звездата, чийто диаметър може да достигне от 1 см до 1 метър. Устата на морските звезди е разположена на долната им част (може да се каже на корема). Там са разположени и така наречените амбулакрални крачета, чрез които, макар и доста бавно, звездата се придвижва. Тези крачета представляват гъвкави израстъци подобни на смукала, с чиято помощ звездата може да се закрепва на различни камъни и растения по морското дъно. Тези крачета са стотици на брой и се намират в долната част на пипалата на морската звезда.

Предната част на тялото на морската звезда е покрита с множество варовикови образувания и малки шипчета. Някои видове звезди имат и отровни жлези. Всъщност целият скелет на тези животни е варовиков и се състои от множество отделни плочки, закрепени в бодливата кожа на звездата. Тази структура на тялото успешно я предпазва от врагове. А ако това не е достатъчно, другият начин на защита, който използва морската звезда е да се заравя в пясъка.

Морските звезди са хищници – хранят се с миди, охлюви и други безгръбначни животни. Особено впечатляващо е да се разбере как морските звезди отварят мидите, за да се нахранят. Звездите обхващат черупката с пипалата си и с помощта на крачетата си я отварят. Но най-забележителното в тези животни е тяхната регенерираща способност. Ако морската звезда загуби някое от пипалата си, на негово място израства ново. Точно както опашката при гущерите. А има и такива видове, които ако бъдат разрязани на две, от двете им половини се получават напълно пълноценни две звезди. Това е и един от начините за размножаването на звездите. Нарича се безполов. Другият начин се нарича полов. При него женските морски звезди снасят до 2,5 милиона яйца. Това обаче е и сериозен проблем, защото поради големия брой бебета морски звезди коралите от Големия бариерен риф умират – морските звезди се хранят с микроскопичните коралови полипи, без които коралите не могат да живеят.

Според извършени наскоро наблюдения е доказано, че само за един ден една морска звезда може да унищожи корал, образувал се в продължение на над 50 години. Учените все още търсят решение на този проблем, но признават, че морските звезди са уникални животни.

Вижте още:
Мечтата на една морска звезда
Морски картички и украса



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град