покани

Начало | покани | Съпътстваща програма от детски ателиета предлага изложбата „Пикасо. Вечното търсене“

Съпътстваща програма от детски ателиета предлага изложбата „Пикасо. Вечното търсене“

Аз детето | 2015-10-30

Съпътстваща програма от детски ателиета предлага изложбата „Пикасо. Вечното търсене“

Единадесет тематични детски ателиета по рисуване са част от съпътстващата програма за изложбата на Пикасо в София, инициирана от Посолството на Испания в България и Института „Сервантес“. В залите на Двореца ще бъдат експонирани 78 литографии и 7 керамики.

От 31 октомври до 23 януари организаторите на изложбата съвместно с Фондация „Изиарт“ ще реализират и детска програма всяка събота от 10.00 до 12.00 часа, като участниците в тях първо ще разгледат изложбата, а след това ще имат занимания в другия филиал на Националната галерия – „Квадрат 500“.

Ателиетата са напълно безплатни за децата, като включват теоретична и практическа част по няколко теми: Интерпретации на класически картини и Пикасо, Кубизъм, Митологията и Пикасо, Японски щампи и Пикасо, Колаж, Портрет и Пикасо, Африкански маски и Пикасо, Монотипия, Линогравюра.

Заниманията са в рамките на програмата „Изкуство за малките“ на Фондация „Изиарт“ и Фондация „Америка за България“, която се радва на голям успех вече 4 години. Идеята е децата да имат безплатен достъп до ателиета по рисуване, да рисуват и да се забавляват, като едновременно с това се запознават с произведенията на изкуството в галериите. На децата се осигуряват материали за заниманията, като те могат да потърсят съвет или помощ от преподаватели от фондацията. На края на всяко ателие се организира импровизирана изложба с рисунките на децата, целяща да им даде самочувствие и самоувереност на истински творци.

Всяко занятие ще бъде с продължителност от 2 часа: от 10.00 ч. до 11.00 ч. В Двореца ще се разглежда изложбата, а от 11.00 ч. до 12.00 ч. в „Квадрат 500“ ще се провеждат самите ателиета. Те са тематични и чрез тях децата ще могат да се запознаят с различните периоди и стилове в творчеството на Пикасо.

Теми:

1. Копия на класически картини и Пикасо (31.10.) – от 10.00 до 12.00 ч. без записване, без възрастови ограничения

Децата ще имат възможност да се запознаят с изложбата на Пикасо, да научат повече за творчеството на художника и да направят собствена интерпретация ала Пикасо на класически картини, намиращи се в „Квадрат 500“

2. Кубизъм – (07.11.) – / – от 10.00 до 12.00 ч.

без записване 7-14 г.

Пикасо е един от първите художници, които започват да деформират предметите в своите картини, използвайки разнообразни геометрични фигури. Наблягайки на нестандартната и начупена форма за сметка на разнообразните цветове, той създава първите кубистични произведения. Ако и вие сте почитатели на модерното изкуство, задължително посетете ателието, посветено на кубизма, където децата ще научат повече за този стил и ще могат да направят свое кубистично произведение.

3. Митологията и Пикасо – (14.11.) – /– от 10.00 до 12.00 ч.

без записване 7-14 г.

Работейки в стила на сюрреализма, Пикасо намира вдъхновение в многобройните сюжети и фантастични същества от гръцката митология. В изложените гравюри на Пикасо можем да видим сцени от гръцката митология, както и да срещнем много кентаври и минотаври (особено в рисунките и графиките му). Митологията му помага, използвайки въображението си, да създава същества, сглобени от различни животни, хора и предмети. По примера на Пикасо децата ще имат възможност да експериментират с различни митологични образи и да илюстрират някой от най-известните старогръцки митове.

4. Японски щампи и Пикасо – (21.11.) – от 10.00 до 12.00 ч.

С предварително записване, група до 20 деца 7-14 г.

Японските щампи (или дърворези) имат изключително изтънчена рисунка и много свободна линия със силна стилизация. Точно тази свобода и лекота на линията и стилизация са вдъхновили някои от графиките и рисунките на Пикасо. В детското ателие всеки ще може да направи свои интерпретации на японските щампи в „Квадрат 500“ ала Пикасо.

5. Колаж – (28.11.) – от 10.00 до 12.00 ч.

С предварително записване, група до 20 деца 7-14 г.

По следите на кубизма. Пикасо започва да използва в своите картини парчета хартия, вестник, кожа и други материали, които залепва едно до друго. Така той подчертава още по-силно геометричните форми и ръбове и използва различни материи вместо цветове.

В ателието, посветено на колажа, децата ще имат възможност да направят собствен колаж от различни интересни материали.

6. Портрет и Пикасо – (5.12.) – от 10.00 до 12.00 ч.

С предварително записване, група до 20 деца 7-14 г.

Портретите на Пикасо са винаги запомнящи се, те носят дълбока емоционалност. В тях на първо място е психологическото въздействие, а не красотата или приликата. Деформациите и острите цветове в кубистичните му портрети, спокойните форми и студени тонове от синия период подтикват зрителя към дълбок размисъл. Следвайки своя собствен стил, всяко дете ще има възможност да се научи как да прави въздействащ портрет.

7. Африкански маски и Пикасо – (12.12.) – от 10.00 до 12.00 ч.

С предварително записване, група до 20 деца 7-14 г.

В кубистичните творби на Пикасо ясно могат да се видят образи, заимствани от африканското изкуство. Маските на различни африкански племена със своята простота, ясната си геометрия и мистичното си въздействие дават много нови идеи на художника. В ателието, посветено на африканските маски, децата ще имат възможност да направят собствена маска, вдъхновена от африканското изкуство от колекцията на „Квадрат 500“.

8. Монотипия – (19.12.) – от 10.00 до 12.00 ч.

С предварително записване, група до 20 деца 7-14 г.

Пикасо използва почти всички печатни техники, сред които и монотипията. Монотипията е печатна техника, при която прясно нарисувана с бои или мастила плоскост се отпечатва върху хартия. Полученото изображение е само едно и не може да бъде повторено. Със своята свобода и бързина на изпълнението тя дава на художника множество възможности за експериментиране. Как да направите своя монотипия? Елате на нашето ателие!

9. Линогравюра – (09.01.) – от 10.00 до 12.00 ч.

С предварително записване, група до 20 деца 10-16 г.

Линогравюрата е вид високопечатна техника, която се изпълнява сравнително бързо, но не позволява много детайли и фини щрихи. Тази техника приляга идеално на Пикасо, заради силната геометрия и декоративна контрастност, която използва. Не е трудно! Елате и опитайте да направите своя линогравюра!

10. Копия на класически картини и Пикасо – (16.01.) – от 10.00 до 12.00 ч. без записване, без възрастови ограничения

Децата ще имат възможност да се запознаят с изложбата на Пикасо, да разберат повече за творчеството на известния художник и да направят собствена интерпретация ала Пикасо на класически картини, намиращи се в „Квадрат 500“.

11. Митологията и Пикасо – (23.01.) – от 10.00 до 12.00 ч.

без записване 7-14 г.

Работейки в стила на сюрреализма, Пикасо намира вдъхновение в многобройните сюжети и фантастични същества от гръцката митология. В изложените гравюри на Пикасо можем да видим сцени от гръцката митология, както и да срещнем много кентаври и минотаври в неговите произведения (особено в рисунките и графиките). Митологията му помага, използвайки въображението си, да създава същества, сглобени от различни животни, хора и предмети. По примера на Пикасо децата ще имат възможност да експериментират с различни митологични образи и да илюстрират някои от най-известните старогръцки митове.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град