игри в дома

Начало | игри в дома | Събирайте скъпоценни камъни с необикновената игра Манкала

Събирайте скъпоценни камъни с необикновената игра Манкала

Аз детето | 2018-07-12

Събирайте скъпоценни камъни с необикновената игра Манкала

Готови ли сте да се впуснете в едно невероятно приключение със събиране на съкровища, при това без дори и да излизате от дома? С тези съкровища след това няма да можете да си купите таблет или пък някоя желана играчка, но ще се сдобиете с нещо много по-ценно: няколко забавни и интересни часа у дома прекарани с приятел или със семейството. Вече може би предполагате, че няма да ви караме да копаете дупка в пода, нито пък тайно сме влезли у вас и сме скрили сандък със съкровища. Нищо подобно! Макар че тази игра си е като чисто съкровище, защото тя несъмнено ще е нова за вас и доста интересна. Тя всъщност хич не е нова, но чак сега се разпространява по света. Иначе децата в Кения и Южна Африка се забавляват с нея от много години, така че със сигурност е минала теста на времето, което означава, че е много хубава.

У нас можете да намерите и готов настолен вариант на играта, но можете да си я направите и сами! Каквото и да изберете ви препоръчваме да я опитате, защото сме сигурни, че ще ѝ станете фенове и често ще я играете!

За да си я направите сами ще ви трябват лист хартия, черен молив или маркер и 48 малки камъчета, монети, мъниста, топчета или мидички. Оригинално в играта има кристални топчета, но вие можете да опитате с каквито материали имате. Подготовката на полето е много лесна! Нарисувайте една права черта по средата на листа, която да минава по цялата му ширина. След това през около 4 пръста разстояние начертайте и 7 вертикални черти. Резултатът от това цялото чертане накрая е да имате 12 квадратчета.

Ако сме пропуснали да кажем, сега е точното време: играта е за двама. Така че останалите или могат да гледат, или да се редувате, или пък да направите още няколко такива полета и да си организирате цял шампионат. Сега е време и за самата игра! Сложете листа по средата на маса или друго удобно място, а двамата се настанете от двете му страни. След това във всяко от квадратчетата поставете по 4 камъчета (мидички, мъниста или каквото друго сте избрали). Ето и как се играе след това!

Първо запомнете, че шестте квадратчета от вашата страна са си ваши, както и камъчетата в тях, а пък тези от другата са на опонента. Целта на играта е човек да вземе колкото се може повече камъчета (или други предмети). За да играете, изберете кой ще започне с игра на камък-ножица-хартия. Първият играч взима камъчетата от което си пожелае от своите квадратчета и по посока на часовниковата стрелка пуска по едно от тях във всяко от следващите четири гнезда. Отстрани до вас също трябва да оставите едно камъче. След като всички са разпределени, редът ви свършва. След това е ред на другия! Винаги когато даден играч постави камъче в празно гнездо, той събира предметите на противника си от квадратчето срещуположно на това в което той е пуснал последното си камъче. Играта продължава по този начин, докато единият от играчите не свърши камъчетата от своята страна. Печели играчът, събрал най-много камъчета след като това се случи!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град