зоокът

Начало | зоокът | С какво да храним котката си ако е на повече от 7 години, за да е здрава и щастлива? Ето няколко съвета от експертите

С какво да храним котката си ако е на повече от 7 години, за да е здрава и щастлива? Ето няколко съвета от експертите

Аз детето | 2021-06-28

С какво да храним котката си ако е на повече от 7 години, за да е здрава и щастлива? Ето няколко съвета от експертите

Знаете ли, че освен малките котенца, възрастните котки и котараци също трябва да се хранят с различни неща от младите, за да са здрави и щастливи? Може и да не сте го подозирали, но експертите твърдят, че това е точно така! Грижата за възрастна котка изисква повече внимание и точност от собственика. С възрастта метаболизмът на животното се променя, така че е особено важно да изберете правилната храна. Така че заедно с експерт ог WHISKAS ще ви подскажем как да разберете, че вашият домашен любимец е навлязъл в нов етап от живота и каква диета е необходима на котката в зряла възраст. А ако вие имате различно животно, споделете съветите с „котешките“ ви приятели.

Защо котките над седем години се нуждаят от специално хранене?

Средно котките живеят 12-15 години, но след седем години домашният любимец остарява. На тази възраст метаболизмът (обмяната на веществата) на тялото му се забавя. Често външните промени не се проявяват по никакъв начин – поне не веднага. Но това не означава, че собственикът може да игнорира тези процеси и да продължи да се грижи за животното по същия начин, както преди. При котка на възраст над седем години първите симптоми на стареене са: намалена активност, промяна в продължителността на съня, промяна в структурата на козината. Това са нормални фактори и не трябва да предизвикват безпокойство. Независимо от това, животното трябва да запази апетита си. Но все пак стопаните трябва да внимават повече с какво хранят пухкавия си приятел.

Пълноценната и балансирана диета ще помогне да се поддържа здравословно тегло на домашния любимец, което да задоволява дневните енергийни нужди, в съответствие с които се изчислява нормата на хранене. Необходимата информация е посочена под формата на таблица на гърба на опаковката на почти всяка котешка храна. За съответното тегло и възраст има и съответни грамажи. Те са важни за спазване, защото това ще бъде количеството калории, от които се нуждае вашият домашен любимец на ден, за да бъде добре.

По-възрастните котки са по-склонни към затлъстяване, отколкото когато са млади. Причината за наднорменото тегло е неправилното хранене. Добре храненият домашен любимец може да изглежда сладък, но има по-голям риск от опасни заболявания като артрит, диабет, проблеми с пикочните пътища и високо кръвно налягане. Ако вашият космат домашен любимец е навлязъл в своята достолепна възраст, е време да му осигурите специална диета.

Какво трябва да има в диетата на възрастна котка?

Дори домашната котка е хищник, което означава, че се нуждае от достатъчно животински протеин. За домашни любимци над седем години са подходящи диетични меса като пилешко, агнешко или пуешко. Необходими са ви също фибри (съдържащи се в зърнени храни или зеленчуци) и здравословна, лесносмилаема мазнина (съдържаща се в растително масло). Споделянето на остатъците от вашата храна с котката е лоша идея. Диетата на домашния любимец трябва да бъде балансирана по отношение на протеини, мазнини и въглехидрати.

С напредването на възрастта на животното организмът му по-трудно усвоява витамини и хранителни вещества от храната, така че храната на стареещата ви котка трябва да има оптималното съотношение на хранителни вещества за пълноценен живот:

  • омега-6 и цинк за здраве на кожата и козината;
  • витамини А и Е за поддържане на имунитета;
  • глюкозамин за здраве на ставите;
  • таурин за поддържане на здравето на сърцето;
  • високо смилаеми съставки за здравословно храносмилане.

Защо е важно да комбинирате суха и мокра храна?

Диета, при която котката получава както суха, така и мокра храна, се нарича „двойно хранене“. Този метод е най-полезен, защото съчетава предимствата на двата вида продукти. Мократа и сухата храна имат различни хранителни свойства. Комбинираното хранене ви позволява да имате диета с високо съдържание на течности и протеини и ниско съдържание на въглехидрати. Подобно е на диетата на котките в дивата природа. Освен това мократа храна помага да се поддържа здравето на отделителната система на вашия домашен любимец. Допълването на диетата със суха храна е много полезно. Подпомага подвижността на червата, храносмилането и устната хигиена. Котките ядат на малки хранения и често. Препоръчително е да ги храните в този режим: сутрин и вечер, порция мокра храна, купа суха храна за целия ден. Давайте на котката си храна със стайна температура и не забравяйте да има достъп до чиста питейна вода по всяко време.

Прочетете още няколко полезни и интересни неща за котките:
6 умни и дружелюбни породи котки подходящи за деца
Как и кога да изкъпем котката
Начините по които котката показва, че ни обича



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град