зоокът

Начало | зоокът | Първите две бебета в разградския зоопарк за 2021 са сладки лопатарчета

Първите две бебета в разградския зоопарк за 2021 са сладки лопатарчета

Аз детето | 2021-07-18

Първите две бебета в разградския зоопарк за 2021 са сладки лопатарчета

Две лопатарчета – едно женско и едно мъжко, се родиха в разградския зоопарк през това лято. С тях популацията от този вид животни достигна седем екземпляра, съобщиха от общинската администрация. Лопатарчетата се отглеждат в една клетка с майките си и с двете еленчета, родени миналата година. С оглед безопасността им бащата е в друга клетка.

Това са първите новородени животни в разградския зоопарк през тази календарна година. Общо обитателите на зоопарка са около сто от различни видове. След извършване на необходимите подобрения на условията за отглеждане на животните в изпълнение на препоръки от Министерството на околната среда и водите миналата година обектът получи петгодишен лиценз. Надграждането по отношение подобряване на условията за животните обаче продължава. Тече подготовка по изграждане на волиера за водоплаващите птици. Работниците са ангажирани и с ремонт на покрива на една от старите сгради в зоопарка, която пострада при силната буря в началото на месеца, посочват от общината.

Лопатарите са много интересни животни – в диво състояние се среща по югозападното крайбрежие на Мраморно море, южното на Мала Азия и в Северозападна Африка. В ловно-дивечови стопанства и паркове се отглежда в много европейски страни, включително и в България. Еленът лопатар е изчезнал от българските земи преди около десет века и едва в началото на миналия век започва аклиматизацията му. Обитава равнинни и слабо хълмисти широколистни гори с обширни поляни, като предпочита окрайнините им. Живее на стада от няколко женски с малките, а мъжките живеят отделно. Достига 20 – 25-годишна възраст. Храни се с тревиста, дървесна и храстова растителност.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град