новини детски

Начало | новини детски | Решено е: учениците получават 9 дни междусрочна ваканция

Решено е: учениците получават 9 дни междусрочна ваканция

Аз детето | 2022-01-21

Решено е: учениците получават 9 дни междусрочна ваканция

От 29 януари до 6 февруари ще бъде междусрочната ваканция, това е решението на Министерство на образованието и науката. Общо пет учебни дни ще бъде ваканцията на учениците между първия и втория срок. Със съботите и неделите тя става девет календарни дни и решението е окончателно. Децата няма да са на училище от 31 януари до 4 февруари, а след това ще се върнат на училище в зависимост от инструкциите на здравните власти. За някои вторият срок ще започне присъствено, а за други от разстояние в електронна среда.

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година. Пропуснатият материал ще бъде преструктуриран и наваксан в редовните часове през втория учебен срок. В случай че няма забрана от здравните власти, олимпиадите ще се провеждат по график, дори ако датите им съвпадат с неучебен ден.

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков ще издаде такава заповед, след като днес Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование прие неговото предложение. Според акад. Денков е добре учителите също да използват неучебните дни за почивка. Той ще препоръча на директорите на училища да осигурят възможност на всички преподаватели да ползват платен отпуск за последния ден от месец януари и за дните от 2 до 4 февруари т. г. включително.

По този начин и учениците, и учителите ще могат да се възстановят от стреса и умората, свързани с изпитванията и оформянето на срочните оценки. В същото време ще се даде възможност за облекчаване на здравната система, тъй като около първата седмица на февруари се очакват върхови стойности на заразени с COVID-19.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град