новини детски

Начало | новини детски | Ще удължат ли междусрочната ваканция?

Ще удължат ли междусрочната ваканция?

Аз детето | 2022-01-17

Ще удължат ли междусрочната ваканция?

Директори на училища поискаха по-дълга ваканция между двата срока. Причината са тревожните нива на пандемията у нас. Идеята на част от директорите на учебните заведения е междусрочната ваканция на децата да бъде удължена и вместо досегашния един ден, тя да бъде по-дълга. Някои предлагат тя да бъде от 28 януари до 2 февруари, а други – от 31 януари до 4 февруари.

„Т. е. 9 последователни дни, в които и учители и ученици да могат да си починат добре. В случая е важно не само да починат, но и да запазим здравето на учителите, защото оттам се страхувам да не дойде пробивът. Ако 20-30% от учителите са болни, няма как да има учебен процес“, посочи директорът на 51 СОУ Асен Александров.

Част от родителите също приветстваха идеята за по-дълга ваканция и погледнаха на нея като шанс да прекарат повече време с децата си. Искането вече е внесено в МОН, Извънредна ваканция на учениците, която да е от 28 януари до 2 февруари, включително. Това съобщи за БТА Диян Стаматов – председател на СРСНПБ, който е и директор на 119-то Средно училище „Акад. Михаил Арнаудов“ в София, и добави, че се очаква позицията на МОН.

Реално нямаме пропуснато време за учене, пропуските, натрупвани в онлайн обучението, вероятно са факт, но пропуски във времето няма. Предложението ни за извънредната ваканция е от 28 януари до 2 февруари, обединили сме се около тези дати, защото са близки до междусрочната ваканция, но точно кои ще са датите образователният министър и екипът на МОН най-добре биха могли да преценят“, заяви Диян Стаматов. Той очаква това решение да бъде взето още през тази седмица. Според СРСНПБ, след завършването на първия учебен срок, допълнителните дни биха допринесли: за реална почивка на учениците; за нормализиране на трудната ситуация с отсъствието на учителите поради заболяване или карантиниране; за „откъсване“ на всички ученици за седмица от училищната среда и за възможността за нормално започване на втория учебен срок.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град