малък готвач

Начало | малък готвач | Рататуй – когато зеленчуците празнуват

Рататуй – когато зеленчуците празнуват

Аз детето | 2016-05-12

Рататуй – когато зеленчуците празнуват

Рататуй е френски специалитет, който когато се приготвя изглежда като истински празник на зеленчуците. Родината на това ястие е Прованс, тази красива част на Средиземноморието, където на всяка стъпка можеш да се насладиш на красива природа, аромат на лавандула и различни билки, с които ястията се подправят съвършено. Рататуй е много лека и приятна храна, която не е никак сложна за приготвяне, но е толкова ароматна, вкусна и богата на цветове, че може да накара и най-върлите противници на зеленчуците да се изкушат. Така че, независимо дали вие сте от тях или не, опитайте. Направете си го за вечеря и сами ще се изненадате от вашите кулинарни умения.

Необходими продукти:

  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1 голям патладжан или 2 малки
  • 2 тиквички
  • 1 червена чушка
  • 2 жълти чушки
  • 1 зелена чушка
  • 7 домата
  • шепа пресни листа от босилек
  • малко мащерка и розмарин
  • сол
  • черен пипер
  • 500 г доматено пюре

Ще ви трябват още:

  • тавичка
  • 2 купи
  • нож, за който е добре да помолите и някой възрастен да помогне
  • лъжица

Как се приготвя:

На първо място трябва да измиете добре всички зеленчуци. След това ако не сте уверени напълно все още в уменията си да боравите с ножа, помолете някой да нареже всички зеленчуци на филийки. Докато режете зеленчуците, отделете нарязания патладжан настрани. Сложете го в купичка, посолете го и го оставете около 30 минути да пусне гадния си сок, който може и да развали ястието. След това го измийте пак и сте готови с този странен, но вкусен зеленчук. Докато чакате патладжана, можете в друга купичка да объркате добре останалите зеленчуци.

Намажете добре тавичката със зехтин. Изсипете доматеното пюре. Подредете филийките патладжан и ги подправете с щипка черен пипер. След това отгоре изсипете и останалите зеленчуци. За финал подправете с листа босилек, като просто ги разпръснете отгоре, както и малко мащерка и розмарин. Сложете тавичката във фурната и печете около 45 минути на 200 градуса.

Това е всичко, след това сте готови за истински зеленчуков празник. На такова хапване и Реми би завидял. ;-)

Опитайте още:
Печени картофи със зеленчуци
Количка от зеленчуци
Свежа зеленчукова пица
Плодовете и зеленчуците в миналото и сега – различни до неразпознаваемост



Коментари
1 коментар

Плами , 13 г.,

Публикувано на 15.05.2016

До редакцията: Ще извините за малко странния въпрос, но като пишете Реми, имате ли предвит Реми, главния герой на книгата "Без дом" защото вчеря я прочетох до край, и е наистина прекрасна книга със `happy end` и ми стана интересно дали за нея говорите :) ;)

От редакцията: Здравей, Плами. Всъщност в случая имаме предвид героят от детското филмче "Рататуй", ако се сещаш. Но "Без дом" е уникална книга и на нас много ни харесва и се радваме, че и ти си я прочела.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град